Hva er alvorlig lungebetennelse?

Lungebetennelse er en infeksjon i lungevævet forårsaket av en bakterie, sopp, virus eller en parasitt. Luftlommer i lungene fylles med pus og væske, noe som gjør pust og oksygenopptak vanskelig. Alvorlig lungebetennelse kan oppstå hvis tilstanden blir ubehandlet, infeksjonen kan reise gjennom blodstrømmen og inn i andre organer. Lungebetennelse er en alvorlig og livstruende sykdom, og de med symptomer bør umiddelbart konsultere lege.

Lungebetennelse er en av de ledende dødsårsakene i verden, og det er mer enn 50 variasjoner av sykdommen. Et alvorlig tilfelle kan utvikles hos mennesker som allerede er utsatt for sykdommen på grunn av en nylig virusinfeksjon, hvis de har lungesykdom eller hjertesykdom, er en røyker eller en alkoholiker, eller hvis de misbruker rusmidler. De eldre, gravide, spedbarn og sykehus er også mer utsatt for å utvikle alvorlig lungebetennelse. Legene kan vanligvis høre væskeoppbyggingen i lungene ved å bare lytte gjennom et stetoskop til en persons puste.

I begynnelsen kan symptomer på lungebetennelse etterligne forkjølelsessymptomer. Svært lungebetennelse lider har vanligvis en høy feber av 102 grader eller mer i noen dager. Muskelsmerter og ømhet kan også være tilstede, og pasienter har vanligvis en alvorlig hoste som produserer sputum, noen ganger med blod i det. Mange pasienter opplever alternerende svette og kulderystelser, og huden deres kan skaffe seg en blå eller lilla fargetone fra mangel på oksygenabsorpsjon. Den mest merkbare forskjellen for lider av alvorlig lungebetennelse er i vanskelighetene de opplever ved å ta pust og brystsmerter.

Årsaker til alvorlig lungebetennelse inkluderer ulike typer bakterier, sopp og virus. Streptococcus pneumoniae, stafylococcus aureus og legionella pneumophila har en tendens til å forårsake de mest alvorlige former for lungebetennelse. Disse bakteriene og virusene kan forårsake at abscesser dannes i lungene, noe som resulterer i alvorlig skade og til og med lungevævsdød.

Nekropolis, eller dødsfallet til lungevevvet, er ikke det eneste problemet som kan oppstå når alvorlig lungebetennelse blir ubehandlet for lenge, eller kroppens kropp reagerer ikke godt på antibiotika. Åndedrettssvikt og akutt respiratorisk nødsyndrom kan oppstå når lungene er infiserte også. Bakterier kan også oppstå når blodstrømmen blir smittet med bakterier, noe som gjør at sykdommen kan spre seg gjennom hele kroppen. Visse typer lungebetennelse kan føre til pleural effusions eller empyema, som er når enten pus eller væske bygger opp mellom lagene i lungemembranen.