Hva er den beste maten for ulcerøs kolitt?

Ulcerativ kolitt er en inflammatorisk tarmsykdom som forårsaker kronisk betennelse i fordøyelseskanalen. Symptomer på denne lidelsen kan inneholde moderat til alvorlig magesmerter og diaré hos mange pasienter. Fordi det ikke er noen kur, kan ulcerøs kolitt være en svært invaliderende og muligens livstruende sykdom. Sammen med medisiner og vitaminer, kan imidlertid mange symptomer styres ved å kjenne den beste og verste maten for ulcerøs kolitt. Visse matvarer, for eksempel melkeprodukter, høyfibreholdige matvarer og fettstoffer, kan utløse ulcerøs kolitt hos noen pasienter, og det må tas spesielle forholdsregler for å unngå disse.

Noen av de verste matene for ulcerøs kolitt kan være meieriprodukter, spesielt hvis pasienten er laktoseintolerant. Å begrense eller kutte ut meieriprodukter, som melk og ost, kan bidra til å redusere magesmerter, gass og diaré. Meieriprodukter er imidlertid en hovedkilde av kalsium. Andre matvarer som inneholder høyt kalsium, er visse typer fisk og noen klare kornblandinger. Hvis disse matene forverrer symptomene, kan det hende at kalsiumtilskudd er nødvendig for å få riktig mengde kalsium som kreves for sterke ben og tenner.

Høyfibre mat, som rå grønnsaker og hele korn, kan også utløse mat for ulcerative kolittpatienter. Disse matvarene kan gjøre symptomene verre, fordi de er vanskeligere å fordøye. Noen eksperter anbefaler å spise en fiber med høyt fiber når ulcerøs kolitt under kontroll og begrensende fiberinntak under flareopptak. Noen pasienter finner at matlaging grønnsaker før du spiser dem reduserer symptomer forbundet med fiber.

Personer som arbeider med ulcerøs kolitt kan finne ut at fete, fete eller stekte gjenstander kanskje ikke er den beste maten for ulcerøs kolitt. Disse kan forverre symptomene på denne sykdommen. Ikke å kunne spise fettstoffer, kan imidlertid føre til malabsorpsjon. For å unngå dette kan eliminering av svært fettstoffer og spise lett absorbert fett i stedet redusere symptomene. Visse typer fisk er høye i omega-3 fett, som lettere absorberes i kroppen enn andre typer fett.

Sammen med å ta hensyn til hva som spises, bør ulcerative kolittpasienter også være oppmerksom på hva de drikker. Koffein og alkohol kan stimulere fordøyelseskanalen og i sin tur gjøre diaré verre. Andre drikker, som fruktjuicer og karbonatiserte drikker, kan også gjøre noen symptomer verre. Forbruket av disse drikkene bør reduseres eller eliminere i sin helhet. Å holde seg hydrert er viktig, men det er derfor anbefalt å drikke mye vann.

I stedet for å spise tre store måltider per dag, finner mange pasienter at det er bedre å spise fem eller seks mindre måltider gjennom dagen. Også mange pasienter kan dra nytte av å holde mat og symptom diett. Alt som blir spist og full i løpet av dagen kan skrives ned, sammen med eventuelle symptomer som følger, hvis noen. På denne måten kan pasienter på papir se den beste og verste maten for ulcerøs kolitt og hvordan de påvirker dem.