Hva er eggstokk ultralyd?

Ovarie ultralyd er en type medisinsk bildebehandling som brukes til å visualisere eggstokkene. Denne typen ultralyd kan brukes i tilfeller der det er mistanke om at en pasient har et problem med eggstokkene, eller hos pasienter som gjennomgår evaluering for infertilitet. Som andre typer ultralyd, kan den utføres som en ambulant prosedyre i en medisinsk klinikk eller et sykehus, og ultralydsbildingen kan gjøres av en lege eller av en ultralydstekniker.

Ultralyd bildebehandling bruker lydbølger for å skape et bilde av hva som skjer i kroppen. Det fungerer mye som radar, med lydbølgene som hopper av kroppshulen og blir tolket på retur. Basert på endringer i lydbølgene, kan ultralydmaskinen tegne et bilde av interessepunktet. Bildet kan være statisk eller bevegelige, og det kan gi mye informasjon om pasientens kropp uten behov for invasiv kirurgi.

I en ovarie ultralyd brukes ultralydssonden ofte transvaginalt, noe som betyr at den settes inn i skjeden for å få et bedre bilde av eggstokkene. Mens det er mulig å se eggstokkene med abdominal ultralyd, hvor ultralydssonden simpelthen løper over magen, er bildet ikke så klart med abdominal ultralyd, og en lege kan savne kritisk informasjon som et resultat.

Pasienten vil bli bedt om å forberede seg på en ovarie ultralyd akkurat som hun ville for en bekkenundersøkelse. Personen som administrerer avbildningsstudien vil bruke smøremiddel og en ledende gel til sonden før den setter inn den, og han eller hun vil vanligvis prøve å jobbe raskt for å minimere ubehag i pasienten. Hvis en lege utfører ultralydet, kan han eller hun påpeke egenskaper av interesse eller bekymring, mens en ultralydstekniker ikke har lov til å tilby medisinsk informasjon, selv om han eller hun kan gi anatomisk informasjon hvis han blir spurt.

To ting som ofte er ettertraktet i en eggstokk ultralyd er ovariecyster, som indikerer et medisinsk problem, og folliklene. Leger teller follikler for å asses fruktbarhet, og en pasients respons på fruktbarhetsmedikamenter. Jo flere follikler en kvinne har, jo mer fruktbare er hun.

En lege vil tolke resultatene og gi informasjon om neste trinn for pasienten. Hvis en ultralyd i eggstokkene viser tegn på eggstokkreft, kan pasienten kanskje starte kreftbehandling. I tilfelle av en pasient som søker assistanse med fruktbarhetsproblemer, kan ultralydet foreslå neste trinn, for eksempel å teste pasientens partner, eller påbegynne et kurs for fertilitetsbehandling.