Hva er forbindelsen mellom amoksicillin og diaré?

Forbindelsen mellom amoksicillin og diaré er at man ofte forårsaker den andre: diaré er en av de vanligste bivirkningene av amoksicillinbehandlinger. Medisinske eksperter forteller vanligvis sine pasienter å forvente litt tarmproblemer når de nettopp har startet stoffet, men i de fleste tilfeller bør det ikke være noe ekstremt. Folk trenger vanligvis ikke å rapportere sine symptomer med mindre de er spesielt alvorlige. Meget vannet avføring, diaré som er blodig eller vedvarende løshet i mer enn en uke, er alle tegn på at noe mer seriøst kan pågå, og i slike tilfeller bør folk vanligvis gjennomgå en grundigere evaluering. I de fleste tilfeller bør pasientene fortsette å ta medisinen som foreskrevet, med mindre det er uttrykkelig fortalte det ikke av en helsepersonell.

Amoxicillin er en type antibiotika i penicillin familien som arbeider ved å målrette og drepe visse stammer av skadelige bakterier. Enkelt sagt ødelegger den skjoldlignende cellevegen som beskytter bakteriene og holder den sammen. Denne tiltaket gjør amoksicillin til et nyttig middel i behandling av en rekke forskjellige tilstander, noen av de vanligste er mellomøreinfeksjoner, lungebetennelse og gonoré. Narkotika i denne kategorien er vanligvis svært effektive, men de er ikke alltid enkle på en persons system.

Bakterier lever i hele kroppen, men de er ofte spesielt frodige i tarmen og tarmene. Når disse dør ut eller svekkes av antibiotika, opplever folk ofte tarmproblemer som følge av dette. Diaré er en av de vanligste bivirkningene av amoksicillin, sammen med oppkast og kvalme. Mange pasienter som tar stoffet vil oppleve disse problemene, men i de fleste tilfeller trenger de ikke å være bekymret for dem. Diaré er vanligvis definert som å passere tre eller flere løse avføring per dag. Enhver pasient som passerer færre avføring enn dette, er usannsynlig å oppleve en sammenheng mellom amoksicillin og diaré.

Det er noen tilfeller der tarmproblemer i forbindelse med amoksicillin ikke er rutinemessig, skjønt. Hvis diaréen fortsetter i mer enn 72 timer eller er spesielt alvorlig, bør pasientene vanligvis kontakte en lege, og det samme gjelder for avføring som tilsynelatende gjøres hovedsakelig av vann eller som inneholder mye blod. En bakterie kjent som Clostridium difficile er ofte årsaken i disse tilfellene. Denne spesielle bakterien påvirkes vanligvis ikke av stoffet, men andre som holder det i sjakk, er noen ganger, noe som kan bety at det kan vokse mer eller mindre uhemmet hos enkelte mennesker og kan overpopulere tarmen. Blod eller vannet diaré er ofte et tegn på denne typen infeksjon, og det kan være livstruende hvis ikke behandlet.

Det finnes en rekke forskjellige alternativer for personer som opplever diaré etter å ha tatt amoksicillin, og det er vanligvis avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden, samt en persons generelle helse. I de fleste tilfeller faller diarébehandlinger imidlertid inn i tre brede kategorier: absorbenter, anti-motilitetsmedikamenter og vismutforbindelser. Absorbenter tar i vann fra tarmene, og dermed hjelper en person til å produsere mer solide avføring. Anti-motilitetsmedikamenter virker ved å slappe av musklene i tykktarmen, noe som fører til langsommere flyt av tarminnhold og dermed større absorpsjon av vann. Vismutforbindelser, derimot, antas å ha egenskaper som ligner på antibiotika, og disse bekjemper de faktiske bakteriene som er ansvarlige for diaréen. Dette er vanligvis trygt å ta sammen med antibiotika som amoxicillin, men ikke alltid, så folk bør være sikker på å sjekke hos helsepersonell før de tar slike medisiner.

Det er også viktig for folk å huske at antibiotika bare er vanligvis effektive når hele reseptbeløpet er tatt. Det kan være fristende å avbryte stoffet når symptomene går bort eller når negative bivirkninger er satt inn, men dette er ikke alltid det beste å gjøre. Stoppe mellomregimet kan noen ganger føre til at de skadelige bakteriene vokser enda sterkere, og kommer tilbake enda kraftigere.

Selv om amoksicillin og diaré er ofte forbundet, er hovedvirkningen av legemidlet vanligvis verdt noen av de mindre bivirkningene. Avhengig av en persons tilstand er antibiotika ofte den beste og mest effektive måten å få en kur på. De er vanligvis ikke det eneste alternativet, skjønt. Personer med allergi mot visse antibiotika ingredienser eller som opplever spesielt alvorlige bivirkninger blir vanligvis best betjent ved å prøve et annet alternativ, i hvert fall på kort sikt. Alle som er bekymret for diaré mens de er på denne eller lignende stoffer, eller som bekymrer seg for at det kan være et større problem, bør planlegge et møte med en kvalifisert helsepersonell.