Hva er forbindelsen mellom diabetes og hovne føtter?

Flere fysiske lidelser kan føre til sammenheng mellom diabetes og hovne føtter. Overdreven væske avsatt i muskler og vev fører til hevelse. For diabetikere er en av de vanligste underliggende synderen neuropati, som er en degenerativ sykdom som påvirker nervesystemet. En annen svært alvorlig lidelse, nephropati, en nyresykdom, forårsaker også hovne ankler og føtter. I tillegg er det andre problemer, som perifer vaskulær sykdom, som produserer hovne føtter hos diabetikere.

Selv om det er mange grunner til at de har hovne føtter, er diabetes og tilhørende komplikasjoner noen av hovedårsakene. Noen ganger er svak hevelse et resultat av å gå og stå for mye. En mer alvorlig tilstand, som nevropati, kan føre til at blodårene i bena og føttene ikke klemmer seg og slapper av normalt. Denne dysfunksjonen utløser væskeoppbyggingen.

Neuropati-skadede nerver kan ikke sende signaler om smerte og ubehag til hjernen, derfor lider diabetikere ofte av fotskader og infeksjoner. Ofte er en hovent fot et symptom på et infisert sår eller fotsåre. Noen ganger tette sko skaper blærer og disse blir smittet. En person som har fotsår bør konsultere en endokrinolog eller podiater. Enten av disse medisinske fagpersonene kan gi en mer personlig forklaring på sammenhengen mellom diabetes og hovne føtter.

Ofte opplever diabetikere noe hevelse i føttene når de begynner insulinbehandling, men vanligvis svulmer denne hevelsen om noen uker. En person kan konsultere en lege eller apotek for å spørre om hvilke andre legemidler som kan forårsake hovne føtter. Normalt, hvis hevelsen fortsetter eller er overdreven, bør en person kontakte en endokrinolog.

Nephropathy, som er nyresykdom eller dysfunksjon, forårsaker ofte hevelse i ankler og føtter. Hevelse er et av advarselsskiltene som leger instruerer pasientene til å se etter. En person som lider av diabetes og hovne føtter, bør kontakte sin lege så snart som mulig for å forhindre ytterligere nyreskade. Vanligvis bruker legene blodprøver for å avgjøre om nefropati er tilstede.

Charcot’s artropati er en komplikasjon av nevropati som kan presentere seg hos personer med diabetes, og hovne føtter er ofte et symptom. Vanligvis påvirker det bare en fot, men det kan forekomme i begge føttene. Vanligvis er symptomene plutselige hevelser, mangel på smerte og langsomhelende fotskader. Folk med Charcot’s artropati rapporterer ofte at den berørte foten er varm til berøring.

Enhver som har for mye hevelse i bena, anklene eller føttene, bør kontakte en lege. Selv om det er en sterk sammenheng mellom diabetes og hovne føtter, kan mange andre faktorer være årsaken. Vanligvis kan personer med leverdysfunksjon eller nyresykdom oppleve hevelse i nedre ekstremiteter. Vaskulær sykdom, som for eksempel høyt kolesteroloppbygging i blodårene, resulterer ofte i overdreven væskeutvikling i vev og muskler i føttene og bena. I tillegg kan visse medisiner utløse hevelse i ekstremiteter.