Hva er forbindelsen mellom mono og hepatitt?

Hepatitt er en komplikasjon som skyldes Epstein-Barr (EBV) -viruset, som også forårsaker mononukleose, ofte referert til som mono. Mono-relatert hepatitt er generelt mild og forårsaker ikke leverskader, bortsett fra i sjeldne tilfeller. EBV er vanligvis i kroppen i 30-50 dager før symptomstart.

De tidlige symptomene på mono inkluderer følelse av trekk, tap av appetitt og svakt hodepine. Etter tre til fem dager vil offeret oppleve en ubøyelig sår hals og tretthet, hovne kjertler, feber, muskelsmerter og noen ganger hudutslett. Milten blir ofte forstørret, og noen endringer i leverenzymer kan oppstå.

Mono kan forårsake betennelse i leveren, som er kjent som hepatitt. Mono og hepatitt forekommer hos en av hver 10 personer. Hepatitt symptomer inkluderer leveren betennelse, redusert appetitt, gulsott av huden og hvite i øynene, diaré, kvalme eller oppkast, høyre side magesmerter, og blek avføring eller mørk urin.

Det er best for en å vente mellom fem og syv dager før du ser en lege om en monotest, fordi det kan ta så lang tid for monoantistoffene i blodet å nå detekterbare nivåer. Behandling for mono og hepatitt inkluderer sengestøtte og smertestillende for feber og smerter, samt tilstrekkelig væskeinntak. Et balansert kosthold som er høyt i frukt og grønnsaker anbefales også. Hvis pasienten har en forstørret milt, vil en lege gi ham eller henne et avføringsmykner for å unngå forstoppelse. Antibiotika unngås ved behandling av mono og hepatitt, fordi de er ineffektive.

Personer som utvikler mono og hepatitt må kanskje bli innlagt på sykehus. Dette er tilfellet hvis de opplever for mye oppkast og dehydrering. Kvinner som tar p-piller blir tatt av medisinen til mono og hepatitt avtar.

Omtrent 15 prosent av ungdommer og voksne som har mono vil teste negative for det fordi kroppene deres ikke klarer å produsere antistoffene. Hvis det skjer, kan de gå til helsepersonell for å gjenta testene. De fleste som får mono rebound innen to uker, selv om de må begrense eller forbye anstrengende trening fordi milten fortsatt er hovent. Etter at en person har mono, vil hans eller hennes kropp inneholde antistoffene for resten av livet.

For å forhindre spredning av mono anbefales det at folk ikke deler å spise eller drikke redskaper eller tannbørste. Dette skyldes at direkte kontakt med viruset kan forekomme. Folk bør også vaske hendene før matlaging, før de spiser og etter at de bruker toalettet.