Hva er forbindelsen mellom nyrestein og alkohol?

Nyresten og alkohol er forbundet av to grunner. Den første grunnen er at mange tror at drikking av alkohol vil føre til nyrestein. Dette er faktisk ikke sant hvis en person er en moderat drikker, selv om hyppig binge drikking kan føre til steindannelse. Når en person binge drikker, øker mengden urinsyre i systemet, noe som gjør steindannelse mer sannsynlig. Den andre forbindelsen mellom nyrestein og alkohol er relatert til muligheten for å drikke moderate mengder alkohol kan hjelpe en person til å passere steiner lett og kan i tillegg hindre dem i å danne seg.

Det har vært mange studier gjort på forholdet mellom nyrestein og alkohol. Forskere har i siste instans bestemt at folk som drikker alkohol ikke har en tendens til å ha flere problemer med nyrestein enn ikke-drikkere. Folk som lider av gikt, som er en lidelse som oppstår på grunn av for store mengder urinsyre i kroppen, kan være mer utsatt for å få nyre steiner når de drikker. Overdriven konsum av alkohol kan føre til at kroppen produserer mye urinsyre, noe som kan øke sannsynligheten for nyrestein i giktlidere hvis urinsyre nivåer allerede er for høye.

Folk som lider av nyrestein kan faktisk dra nytte av å drikke litt alkohol. Studier har vist at vin kan redusere sjansene for steindannelse hos middelaldrende kvinner med så mye som 50 prosent. Det er også mulig at å drikke moderate mengder øl kan bidra til å oppløse nyrestein, noe som bør gjøre dem enklere og mindre smertefulle å passere. Selv om forholdet mellom nyrestein og alkohol kan være gunstig, bør en person som ønsker å drikke alkohol for å eliminere eller forhindre nyrestein, gjøre det i moderasjon. Det er ingen helsefordel for overdreven alkoholforbruk, uavhengig av årsaken bak den.

Når en person har nyrestein, er de generelt svært smertefulle, særlig ettersom de passerer gjennom urinrøret. Etter å ha passert, går smerten nesten alltid bort med mindre det er flere steiner. Mesteparten av tiden kan nyresteinene passere uten at det er nødvendig med lege, men det er noen omstendigheter der en lege trenger hjelp. Hvis en person går i mange dager i alvorlig smerte og ikke går forbi hennes nyrestein, kan det være fordi den er for stor. Nyrestein som er svært store i størrelse, må kanskje være brutt opp slik at de kan passere lett eller kirurgisk fjernet.