Hva er forbindelsen mellom sur refluks og oppblåsthet?

Årsak-og-effekt forhold knytter syre refluks og oppblåsthet, med hver tilstand potensielt fører til den andre. Trykket fra oppblåsthet kan føre til at magesyren stiger inn i spiserøret, og utløser sur refluks. På den annen side utløser stigende syre en svelgningsreflex, som ofte trekker luft inn i magen. Som et resultat oppstår disse forholdene ofte sammen.

Syre refluks, også kjent som halsbrann eller gastroøsofageal reflukssykdom (GERD), er en tilstand hvor mages væskeinnhold stiger inn i spiserøret. Syreinnholdet i denne væsken er ansvarlig for den brennende følelsen. En muskel kalt nedre esophageal sphincter (LES) er ansvarlig for å forhindre syre refluks.

Når trykket i magen stiger, enten ved overoppheting eller oppblåsthet, øker trykket på LES. Med tilstrekkelig trykk kan små mengder væske klemme gjennom LES i spiserøret. Syr refluks og oppblåsthet oppstår ofte sammen på denne måten.

Oppblåsthet er en tilstand hvor gasser blir fanget i magen. Når du spiser, svelges luft sammen med mat. Mer luft inntas når maten spises raskt. Gasser produseres også under fordøyelsen, og noen matvarer som karbonatiserte drikker inneholder store mengder gass. Normalt er disse gassene ikke til stede i tilstrekkelige nivåer for å forårsake ubehag, men når store mengder gass blir fanget, kan magen bli utvannet og oppblåst.

Under et angrep av sur refluks reagerer kroppen ved å svelge for å presse væsken tilbake i magen. Luft svelges også under denne prosessen. Det er mulig for hyppig å svelge fra sur refluks for å fylle magen med luft og forårsake oppblåsthet.

Høye nivåer av magesyre er ofte skyld i oppblåsthet og sur refluks, men oftere er motsatt sant, med store mengder væsker tatt under måltider som fortynner magesyrene. Utilstrekkelige nivåer av syre i magen reduserer fordøyelsesprosessen. Fet mat er også kjent for å bremse fordøyelsen. Faste og flytende matvarer er ikke i stand til å bevege seg inn i tarmene. Fordøyelsen produserer fortsatt gasser, og gassene øker trykket i magen og forårsaker oppblåsthet.

Noen matvarer produserer større mengder gass. Syr refluks og oppblåsthet er mer sannsynlig når man spiser kål, Spirer, bakte bønner, karbonatiserte drikker eller frukt som epler, fersken og pærer. Tyggegummi og røyking både forårsaker mer luft å svelge og gjør oppblåsthet mer sannsynlig også.

Medisinske forhold som irritabel tarmsyndrom, laktoseintoleranse eller cøliaki kan også forstyrre normal fordøyelse, forårsaker sur refluks og oppblåsthet. Press på magen og LES er ofte ansvarlig for syre refluks, og oppblåsthet vil legge til trykket skapt av fedme. Infeksjon eller sykdom kan også være ansvarlig for noen avbrudd i normal fordøyelse. Ved kroniske tilfeller anbefales medisinsk hjelp.