Hva er graviditet hysteri?

Blant flere typer hysteri er graviditetshysteri best beskrevet som en falsk graviditet. En person som lider av denne tilstanden vil oppleve mange av de fysiske symptomene på svangerskapet og kan være grundig overbevist om at et barn har blitt unnfanget, når symptomene faktisk er bare en psykologisk eller hormonell påvirkning. Denne tilstanden oppstår oftest hos kvinner, men menn kan også oppleve en lignende tilstand som kalles sympatisk graviditet.

Kjent også som falsk graviditet eller pseudocyesis, årsakene til graviditet hysteri i noen kan skyldes fedme, kreft eller et dypt ønske om å få et barn. Andre årsaker inkluderer hormonelle tilstrømninger som utløser symptomer som ligner på graviditet og kan til og med produsere falsk positive graviditetstester. Forskere har også observert falske graviditetssymptomer hos hunder som overproducerer reproduktive hormoner.

Ofte vises symptomene på hysteri kort etter samleie, men noen som aldri har hatt samleie, opplever denne tilstanden på grunn av manglende informasjon om kropp, samleie og graviditet. Symptomene på falsk graviditet etterligner nøye de med en ekte graviditet. Mange erfaringer savnet menstruasjonsperioder, kvalme, bryst ømhet og tretthet. I noen tilfeller opplever kvinner også vektøkning, noe som ytterligere overbeviser om at en graviditet har skjedd.

Menn som viser sympatiske graviditetssymptomer som ligner tegn på hysteri, gjør ofte det etter impregnering av en kvinne. Mannlige symptomer inkluderer også ekstrem tretthet, matbehov, vekst og kvalme. Noen menn opplever også rygg og kroppssmerte, som er vanlige symptomer som oppdages av gravide kvinner.

Kvinner som opplever graviditetshysteri er vanligvis grundig overbevist om at et barn har blitt unnfanget, noe som generelt fører til en graviditetstest. Over-the-counter tester gir ofte negative resultater, men kan noen ganger tilby falske positive resultater. Positive avlesninger skyldes sannsynligvis en feilaktig testprosedyre, en feilaktig tolkning av resultater eller kan skyldes en annen medisinsk tilstand som tilstedeværelsen av human choriongonadotropin (hCG) produsert av en tumor eller kreft.

Graviditetshysteri er diagnostisert etter at en medisinsk undersøkelse viser at unnfangelsen ikke har skjedd. Menn som opplever denne tilstanden tror ikke generelt at de er gravide, men i ekstreme tilfeller av menn som lider av psykose, kan dette være tilfelle. De fleste menn opplever imidlertid symptomer på grunn av sympatisering med en gravid ektefelle eller partner. I fravær av en underliggende medisinsk tilstand, svømmer hysterisymptomer hos kvinner vanligvis etter at en offisiell medisinsk diagnose har blitt gjort.