Hva er kardiovaskulærsystemet?

Kardiovaskulærsystemet, også kjent som sirkulasjonssystemet, er et system av kroppen som består av hjertet, blodet og blodkarene. Dette systemet er ansvarlig for transport av blod. Ettersom kardiovaskulærsystemet beveger blod gjennom hele kroppen, mottar celler oksygen og næringsstoffer. Kullsyre og annet avfall fjernes også fra kroppen. Ordet kardiovaskulært stammer fra det greske ordet kardia som betyr “hjerte” og det latinske ordet vasculum som betyr “lite fartøy.

I dette komplekse systemet fungerer hjertet som en pumpe, og tvinger blodet til å bevege seg gjennom kroppen og slappe av slik at mer blod kan komme inn i sine kamre. Flertallet av blodet består av plasma, en vannaktig væske fylt med protein. Mindre enn halvparten av blodet består av blodplater og røde og hvite blodceller. Plättene hjelper blodet til å koagulere hvis en person lider av kutt eller blødninger.

Det er viktig å opprettholde et sunt kardiovaskulært system siden blod og blodkar er avgjørende for god helse. Kardiovaskulærsystemet er arbeidshesten i kroppen, og beveger seg kontinuerlig for å skyve blod til cellene. Hvis dette viktige systemet slutter sitt arbeid, dør kroppen.

Hjertet samler mer enn 100 000 ganger daglig, da det skyver blod gjennom blodårene. Som det samler, tvinger det blod inn i blodet. Blodet transporterer næringsstoffer fra fordøyelsessystemet og oksygen fra lungene til kroppens celler. Deretter bærer blodet avfallsprodukter som fjernes av nyrene og karbondioksidet som utvises av lungene.

Hjertet er en muskel om størrelsen på en knyttneve og er delt inn i fire kamre. Disse kamrene er høyre atrium, venstre atrium, høyre ventrikel og venstre ventrikel. Under sirkulasjonsprosessen går blod inn i hjertets høyre atrium. Når hjertet trekker seg, beveger blodet seg gjennom en ventil fra høyre atrium inn i høyre ventrikel. Blodet strømmer deretter gjennom en annen hjerteventil i lungene.

Det er her blodet plukker opp oksygen. På dette punktet flyter blodet til hjertets venstre atrium og gjennom en ventil inn i venstre ventrikel, hvorfra den deretter strømmer gjennom en ventil inn i aorta. Når du forlater aorta, reiser blodet til resten av kroppen, og bærer mye nødvendige næringsstoffer og oksygen til kroppens celler.

Når det oppstår problemer innen kardiovaskulærsystemet, lider en person av en kardiovaskulær sykdom. Mer enn 60 typer hjerte-og karsykdommer kan forårsake alvorlige helseproblemer. Vanlige sykdommer inkluderer hjerneslag eller hjertesykdom. Noen tilstander som medfødt hjertesykdom er tilstede når en person er født, andre kardiovaskulære sykdommer utvikles gradvis som en person vokser til voksen alder.