Hva er kussmaul puste?

Kussmaul puste er en type unormal respirasjon, karakterisert ved å være arbeidet og svært dypt, som kan ses hos pasienter med ekstrem metabolsk acidose. Denne tilstanden blir vanligvis identifisert og behandlet før Kussmaul pust utvikler seg. Vanligvis observeres denne tilstanden hos personer med diabetisk ketoacidose som fører til koma. Det er et alvorlig klinisk tegn og en indikator på behovet for øyeblikkelig medisinsk behandling hvis den ikke allerede tilbys.

Når pasienter går inn i metabolsk acidose, blir deres blod veldig surt. Kroppen bruker en rekke tiltak for å kompensere, inkludert respiratorisk kompensasjon. Pasienter i de tidlige stadiene kan puste raskt og grundig. Når acidosen utvikler seg, kan Kussmaul puste utvikle seg. Ved å puste Kussmaul, puster pasientene normalt eller litt langsommere, men pusten deres er mye dypere enn vanlig. Dette er en form for hyperventilasjon, noe som fører til at karbondioksidnivået i blodet faller mens oksygen stiger.

Pasientens pust er også svært arbeidet. Pasienten kan sukke og kan tydeligvis sees til å kjempe for pusten. Kussmaul puste er ufrivillig, ansporet av intens luftluke som kroppen forsøker å kompensere for acidosen. Pasienten kan miste bevisstheten ved at Kussmaul puster utvikler seg fordi kroppen kommer inn i en krisetilstand som svar på den fallende pH i blodet.

Denne typen respirasjon er oppkalt etter den tyske legen som først observert den på 1870-tallet mens han studerte diabetespasienter. Hos pasienter som har gått inn i metabolisk acidose, er det viktig å øke pH-nivået i blodet for å stabilisere pasienten og deretter bestemme hva som forårsaket acidosen, slik at den kan behandles. Hvis pasienten opplever problemer med å puste, er det viktig å sørge for at luftveiene forblir klare og for å overvåke pasienten for tegn på ekstra komplikasjoner.

De tidlige stadiene av metabolisk acidose er noen ganger vanskelig å identifisere med mindre en lege ser på den. Folk kan føle seg uvel og kan puste grundig og raskt, men forbindelsen med fallende blod-pH kan ikke umiddelbart gjøres. I et sykehusmiljø kan blodgassprøver og andre laboratorier vise en forstyrrelse i blodkjemien, slik at omsorgsleverandører kan gripe inn med passende behandlinger. Personer som er utsatt for metabolisk acidose, som pasienter med dårlig kontrollert diabetes, bør være oppmerksom på de tidlige advarselsskiltene, slik at de kan få rask medisinsk hjelp før livstruende komplikasjoner som koma utvikler seg.