Hva er labial herpes?

Labial herpes er en infeksjon i leppen av herpes simplex viruset. Det er preget av betennelse i det berørte området, etterfulgt av smertefulle, væskefylte blister på leppen. Folk som lider av sykdommen bærer herpes simplex-viruset for livet, og det er sovende når det ikke er noen symptomer. Det er også mulig for folk å bære herpes simplexvirus uten noen gang å vise symptomer.

Blærene forårsaket av denne typen herpes kalles vanligvis feberblister eller forkjølelsessår, fordi de er mer sannsynlig å dukke opp når en person med herpes simplex allerede har en infeksjon fra en annen kilde, for eksempel infeksjon i øvre luftveier som ofte følger med en forkjølelse . Et utbrudd begynner med prikken eller rødhet av et område på leppene eller på grensen mellom leppene og ansiktet. Deretter dannes små, runde blærer og forblir i opptil tre uker. Labial herpes, samt noen herpes simplex-infeksjon, går gjennom hud til hudkontakt med et infisert individ, eller kontakt mellom huden og selve viruset. Herpes simplex blir oftest kontrahert når den person som bærer viruset har et utbrudd, som begynner før utseendet av blærer.

Labial herpes er ofte ledsaget av herpes symptomer andre steder i ansiktet eller munnen. Hvis det påvirker både ansikt og munn, kalles tilstanden orofacial herpes. Herpes av munnen kan kalles herpetic stomatitt. I tillegg til labial herpes, kjennetegnes herpetic stomatitt av gingivostomatitt eller betennelse i kinnene og tannkjøttet, så vel som sår eller lesjoner i munnen. Andre mulige symptomer inkluderer vanskeligheter med å svelge, faryngitt eller ondt i halsen, hovne lymfeknuter og glandulær feber.

Det er to arter av herpes simplex virus. Herpes simplex virus Jeg er oftest ansvarlig for forkjølelsessår, selv om tilfeller er forårsaket av herpes simplex virus II også. Herpes simplex virus II er hyppigere forbundet med genital herpes, noe som forårsaker lignende symptomer på labial herpes, men på kjønnsorganene, og overføres gjennom seksuell kontakt. Det er mulig for begge typer herpes å bli inngått gjennom oral kjønnsekontakt. Men hvis en person har en historie med feberblærer forårsaket av herpes simplex-viruset, har han eller hun dannet antistoffer som hindrer andre infeksjoner, som for eksempel kjønnsinfeksjoner forårsaket av samme herpes simplex-virusarter.