Hva er laparoskopisk kirurgi?

Laparoskopisk kirurgi er en kirurgisk teknikk der kirurgen bruker en serie små snitt i pasienten for å sette inn et kamera for å se det kirurgiske feltet, sammen med de nødvendige verktøyene for den kirurgiske prosedyren. Denne typen operasjon er radikalt forskjellig fra tradisjonell åpen kirurgi, og det har blitt en foretrukket kirurgisk teknikk i mange situasjoner, fordi helbredelsestiden for laparoskopisk kirurgi er mye kortere enn for åpen operasjon, noe som gjør det bedre for pasienter.

Ved laparoskopisk kirurgi bruker legen et spesialisert kamera kalt et laparoskop. Kameraet og et festet lys settes inn gjennom et lite snitt for å se det kirurgiske området, med en skjerm som viser en forstørret versjon av stedet for kirurgen som referanse under kirurgisk prosedyre. Når kameraet er på plass, kan andre snitt gjøres for å introdusere kirurgiske verktøy som vil bli brukt til å manipulere området.

For å gjøre det kirurgiske feltet lettere å se, kan området bli oppblåst med karbondioksidgass, noe som gir mer plass til kirurgen til å manøvrere mens du fjerner det kirurgiske feltet for bedre synlighet. Etter at operasjonen er fullført, vil gassen utluftes, og innsnittene vil bli sydd lukket.

Fra kirurgisk synspunkt kan det være vanskelig å utføre laparoskopisk kirurgi, men det har noen bestemte fordeler. Den reduserte healingstiden øker pasientens komfort, og reduserer risikoen for infeksjon og utbruddet av blodpropper. Å få pasienter mobil så raskt som mulig etter operasjonen er et viktig mål for mange kirurger, og laparoskopisk kirurgi bidrar til å oppnå dette. Denne kirurgiske teknikken reduserer også behovet for å kutte gjennom muskler for å nå kirurgiske steder, holde pasientene i bedre stand, slik at de føler seg mer komfortable etter operasjonen.

For pasienter er kortere helbredende tid involvert i en laparoskopisk prosedyre definitivt en fordel, reduserer ubehag, sykehusopphold og utgifter. Den minimale arrdannelsen kan også verdsettes. I en mageprosedyre kan for eksempel fire til seks små snitt bli gjort, i stedet for et enkelt langt snitt som går helt over magen. Eliminering av desinfiserende arr er også ledsaget av en reduksjon i kutt av muskel og fascia for å nå kirurgiske steder, reduserer smerte dypt inne i kirurgisk området.

Denne kirurgiske teknikken er ikke alltid et alternativ for alle operasjoner, men det er absolutt verdt å diskutere med en kirurg. Hvis laparoskopi passer for en pasient, kan en kirurg gi råd om prosedyren og en henvisning dersom det er nødvendig.