Hva er leukemi?

Etter hvert som medisinsk vitenskap utvikler seg, har behandlinger for sykdommer som en gang trodde at de ikke er behandlet, vist seg. En sykdom som nå ofte kan behandles er leukemi. Dette er blodkreft. Det påvirker kroppens evne til å bekjempe infeksjon, helbrede seg selv og fungere normalt.

Det er fire hovedtyper av leukemi, og flere undertyper innen hver kategori. Hovedtyper er akutt og kronisk lymfocytisk leukemi, og akutt og kronisk myeloid leukemi. Som regel går de akutte typene raskt, mens de kroniske sykdommene utvikler seg sakte. Kronisk lymfocytisk og akutt myeloid er de vanligste typene, mens akutt lymfocytisk er den vanligste hos barn.

I lymfocytisk leukemi produserer beinmargen for mange lymfoblaster. En lymfoblast er en umoden hvitt blodcelle dannet fra en lymfoid stamcelle. I myeloid leukemi er for mange umodne hvite blodlegemer tilstede. Disse hvite blodlegemer er dannet av myelide stamceller, som også danner røde blodlegemer og blodplater.

Leukemi kan skyldes en genetisk defekt, eller det kan være et resultat av eksponering for høye nivåer av stråling eller visse kjemikalier. Det kan også være forårsaket av medisiner som brukes til å behandle andre typer kreft. Personer med nedsatt syndrom har også høyere risiko for denne sykdommen.

Uansett hvilken type leukemi en person kan ha, er symptomene ofte like. Symptomer kan inkludere feber eller nattesvette, hyppige infeksjoner, svak eller trøtt følelse, hodepine, blødning og blåmerker lett, smerter i bein eller ledd, bukhevelse eller ubehag, hovne lymfeknuter og vekttap. Ingen av disse er diagnostiske per se, men sammen teller de ofte til leukemi som årsak. Diagnose er laget gjennom en biopsi av beinmarg, som indikerer de unormale cellene.

Når legen har en positiv diagnose av leukemi, vil han eller hun ofte henvise pasienten til en onkolog som spesialiserer seg på å behandle den. Spesialisten vil sannsynligvis konsultere andre leger i feltet om pasienten, og de vil begynne å samle en behandlingsplan. Behandlingen vil avhenge av typene pasienten har. Med tidlig stadium av kronisk lymfocytisk leukemi, for eksempel, kan en pasient ikke kreve umiddelbar behandling, men kan i stedet bli testet for tegn på sykdomsprogresjonen. Selv om denne typen sjelden kan botes, kan pasientene oppnå og opprettholde det meste symptomfrie remisjon.

Kjemoterapi, strålebehandling, immunterapi og beinmargstransplantasjoner er de viktigste våpnene i arsenalet for å behandle leukemi. Det umiddelbare målet med behandling er å bringe en pasient inn i en symptomfri remisjon. Det langsiktige målet er å holde pasienten i etterligning. Pasienter kan få en eller en kombinasjon av disse behandlingene for å oppnå en kur. Mange pasienter med akutte tilstander kan herdes, så umiddelbar behandling bør alltid vurderes.

Sykehus som St. Jude’s Children’s Research Hospital i Memphis, Tennessee, har vært i forkant med forskning for behandling og botemidler for leukemi, og deres forskning har reddet et utallige liv. Med fremskritt innen medisinsk vitenskap i løpet av de siste 15 årene eller så, er denne sykdommen ikke lenger dødsdom det en gang var. Pasienter har nå håp for en kur.