Hva er leverkalsifisering?

Av og til i løpet av en CT-skanning, vil en lege finne kalsiumavsetninger på leveren. Denne tilstanden er kjent som leverkalsifisering eller leverkalsifisering. Beregning på leveren indikerer vanligvis at kalsium har dannet seg i områder som er berørt av tidligere infeksjon eller skade, typisk for å beskytte området mot ytterligere skade. Kalsiumoppbygging kan også bli funnet under graviditet på et ultralyd av et foster.

En forkalket lever kan være indikativ for leverlesjoner eller svulster, selv om leverkalifisering ikke er vanlig forbundet med alvorlig lidelse eller underliggende tilstand. Hvis det i løpet av en skanning av leveren er den eneste uregelmessigheten som er sett tilstedeværelse av leverkalsifisering, er dette generelt ikke en stor årsak til bekymring. Av og til kan medisiner også forårsake forkalkning i leveren hvis kroppen reagerer negativt på et stoff.

Leverkalsifisering hos nyfødte kan være forårsaket av infeksjon, noe som kan oppstå i livmoren eller kort tid etter fødselen. Abdominal betennelse kan forårsake kalkende leversykdommer hos nyfødte på grunn av brudd på tarmveggen under fødsel. En drenering av føtal avføring, også kjent som mekonium, kan være ansvarlig for infeksjon, noe som fører til kalsiumoppbygging i leverområder. Blodpropper som dannes på leveren som skader rundt vevet, kan også forårsake kalsifisering.

Leverkalsifisering kan også skyldes overdreven alkoholforbruk. Dette skjer når leveren forsøker å helbrede seg fra alkoholskader. Som et resultat blir en akkumulering av kalsium avsatt på leveren. I avanserte og alvorlige tilfeller kan kalsifisering forekomme i forbindelse med cirrose.

Leverproblemer kan også forårsake kalsifisering. Cyster eller svulster i leveren er en viktig årsak til denne oppbyggingen. I en godartet svulst, lesjon eller cyste, kan det ikke være symptomer. Kalkningen kan detekteres ved ultralyd eller CT-skanning. En biopsi kan avgjøre om disse vekstene er kreft. Hvis det er godartet, kan det ikke være behov for behandling, og situasjonen kan løses over tid.

En malign tumor med leverkalsifisering kan kreve avansert eller invasiv behandling. Kirurgi for å fjerne en masse eller strålebehandling kan være et alternativ for forkalkning på leveren forårsaket av en ondartet svulst. Et oppfølgingsforløp av kjemoterapi kan også foreskrives.

Når en nyfødt med leverkalsifisering er funnet å ha en levertumor ved fødselen, er dette ofte en godartet masse. Vanligvis vil veksten kreve kirurgisk fjerning. I de fleste tilfeller trenger ikke spedbarnet ytterligere medisinsk inngrep.