Hva er lhermitte skilt?

Lhermits tegn er en fysisk eksamensmanøvre som anses å ha et positivt resultat når en pasient opplever en elektrisk liknende skytesmerte som utstråler fra baksiden av nakken nedover ryggen når nakken er bøyd frem av en lege eller annen helsepersonell . Når pasienter har dette symptomet sporadisk andre ganger, kalles det barberstolfenfenomenet eller Lhermitte fenomen. Selv om tegnet er tett knyttet til en sykdom som kalles multippel sklerose, kan det skyldes en rekke sykdommer som påvirker den delen av nervesystemet som ligger i nakkeområdet. Det er ingen spesifikk behandling for tilstanden, men pasienter kan oppleve en reduksjon av symptomet ved behandling av den underliggende årsaken.

Mange pasienter som har et positivt Lhermitte-tegn på fysisk eksamen, beskriver smerten som en skyting, prikkende, sjokklignende følelse. Smerten starter vanligvis på baksiden av nakken og sprer seg i en nedadgående retning, som påvirker ryggen, armene, ryggraden og til og med beina. Ofte er smerten tilstede i bare sekunder. Noen leger eller helsepersonell kan også utløse følelsen ved å trykke på baksiden av nakken mens pasienten bøyer nakken fremover.

Sykdommen som oftest er assosiert med Lhermits tegn er multippel sklerose (MS). Denne tilstanden oppstår når delene av nervesystemet som isolerer nerver, blir angrepet og ødelagt av celler i kroppens immunsystem. Det kan forårsake en rekke neurologiske underskudd som kan komme og gå over tid.

En rekke andre forhold kan også føre til at en pasient har Lhermitte’s tegn. En hvilken som helst sykdom som påvirker nerverøttene som går ut av ryggraden i nakkeområdet eller en sykdom som påvirker ryggmargen i denne regionen, kan føre til at symptomet oppstår. Betingelser som er vanlig som slitasjegikt, som oppstår med fremvoksende alder på grunn av kronisk slitasje på leddene, kan forårsake symptomet. Sjeldnere årsaker kan inkludere vitamin B12-mangel, administrering av høy dose kjemoterapi og transversell myelitt.

Det er ingen spesifikk behandling for å ha et positivt Lhermitte tegn. Det kan imidlertid forbedres ved å bestemme den underliggende årsaken til tegnet og behandle den underliggende sykdommen. Pasienter som presenterer denne klagen, kan gjennomgå ytterligere medisinsk opparbeidelse, inkludert radiologisk avbildning av nakkeområdet eller tester som måler hastigheten på ledningen av signaler gjennom nerver. Hvis en full oppgave ikke klarer å gjenkjenne årsaken til smerten, kan leger velge å fortsette å overvåke pasienten for videre tegn på sykdom. Noen leger kan velge å behandle smerte symptomet med medisiner som reduserer pasientens følsomhet for smerte som oppstår i nerver.