Hva er lymesykdom?

Lyme sykdom er en kryssbåren sykdom som rammer flere tusen mennesker hvert år. Det går ofte i tre faser, med de ultimative symptomene som forårsaker hjerneskade. Sykdommen kan forebygges og behandles, ofte svært vellykket.

Ixodes ticken bærer bakteriene som forårsaker Lyme sykdom. Dette krysset kan identifiseres med sine signatur-svarte bein og finnes hovedsakelig i en håndfull amerikanske stater, inkludert Connecticut, Delaware, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Jersey, New York, Pennsylvania, Rhode Island og Wisconsin. Tilfeller har blitt rapportert i alle 50 amerikanske stater, men også i Canada, Europa og Asia. Når et kryss biter, bakterier som lever i det “hopper skipet” til personen som blir bitt, og går inn i personens blodstrøm. Det opprinnelige resultatet er utslett, og sykdommen går videre derfra.

Første etappe kalles lokalisert stadium og innebærer symptomer som ikke går lenger enn området som omgir det første bitepunktet. En rød ringenes utslett vises ved bitepunktet og kan vare opptil fem uker. Andre symptomer på dette stadiet inkluderer tretthet, hodepine og generell achiness, ledsmerter og hevelse av lymfekjertler i nærheten av bitepunktet.

Den andre fasen, eller tidlig spredt stadium, begynner hvor som helst fra to uker til tre måneder etter den første bitten. Symptomer inkluderer utslett i områder ingen steder i nærheten av bitepunktet, alvorlig tretthet og hodepine, uregelmessig hjerteslag, feber, følsomhet overfor lys og noen ganger enda ansiktslamper.

Den siste fasen kalles sen scenen. Utseendet til symptomene i dette stadiet kan variere fra noen få uker til noen år etter den første bitten. Gikt, spesielt i knærne, er et vanlig symptom. En ekstrem komplikasjon i sen fase er en reduksjon i kognitiv funksjon.

Lyme sykdom kan vanligvis behandles, og med tidligere det oppdages, jo mer effektive og mindre alvorlige behandlingen vil være. I de fleste tilfeller består behandlingen av orale og / eller intravenøse antibiotika for å bekjempe bakteriene som er årsaken til sykdommen. De aller fleste av sufferers opplever en fullstendig utryddelse av bakteriene raskt når antibiotika sparker inn. Medisinsk profesjonell oppfordrer også forebyggende teknikker for å unngå denne sykdommen i første omgang.