Hva er magisk munnvann?

Magisk munnvann er en spesiell formulert blanding av ingredienser foreskrevet av en lege og deretter sammensatt av en apotek. Magisk munnvann brukes til å behandle ulike typer munn- og spiserørssmerter, spesielt hos kreftpasienter eller de som nylig har gjennomgått kjemoterapi. Det finnes en rekke ingredienser som kan inkluderes i denne munnvannet, avhengig av pasientens individuelle symptomer, og hver lege vil sannsynligvis ha en foretrukket blanding. Vanlige ingredienser inkluderer numbingmidler, antihistaminer og antibiotika.

De tre mest vanlige ingrediensene som finnes i magisk munnvann inkluderer et nummerende middel kjent som lidokain, et flytende antacid og et antihistamin. I noen tilfeller kan andre medisiner også brukes. Avhengig av tilstanden som behandles, kan antibiotika eller steroidmedikamenter bli tilsatt til munnvannet.

Antihistaminer, som difenhydramin, kan bidra til å gjenoppleve munnsmerter. Antacida hjelper munnvannblandingen frakke hele det berørte området. Lidokain virker for å gi en midlertidig følelsesløs effekt. Steroidmedikamenter eller antibiotika kan bli tilsatt til blandingen dersom betennelse eller infeksjon er tilstede. Pasienten skal ikke spise eller drikke noe i minst 30 minutter etter bruk av denne blandingen.

Vanlige medisinske tilstander som kan bli behandlet med magisk munnvann inkluderer sår hals, sår eller sår i munnen eller spiserøret og infeksjon. Denne munnvannet kan brukes til å lindre smerte eller for å redusere betennelse. I tilfeller av infeksjoner som involverer munnen, kan tilsatte antibiotika bidra til å drepe skadelige bakterier. Antifungal medisiner kan bli tilsatt dersom en gjærinfeksjon er tilstede.

Magisk munnvann svinges typisk rundt i munnen i noen sekunder før det blir spyttet ut. Hvis smerten eller sårene er i baksiden av munnen, kan blandingen gurgles og deretter spytte ut. For problemer som påvirker spiserøret, kan det være nødvendig å gurgle med blandingen før du svelger den. Foreskrivende lege vil utstede spesifikke instruksjoner om hvordan medisinblandingen skal brukes.

Pasienten bør diskutere ingrediensene i blandingen med legen før bruk. Hvis det er allergier eller følsomhet overfor noen av ingrediensene, bør legen informeres. Hvis noen negative bivirkninger utvikles etter bruk av blandingen, bør legen informeres omgående. Voksne antihistaminer inneholder ofte alkohol, noe som noen ganger kan forårsake en midlertidig økning i ubehag når de kommer i kontakt med irritert slimhinner. Hvis dette er en bekymring, kan en pediatrisk versjon av medisinen bli bedt om.