Hva er mediastinal lymfadenopati?

Mediastinal lymfadenopati er en forstørrelse av lymfeknuter som ligger i den midterste delen av brystet, området i midten som skiller lungene. Utvidelsen er vanligvis diagnostisert gjennom en røntgenstråle. Mediastinal lymfadenopati er ikke en sykdom selv, men et symptom på en annen sykdom. Årsaker til inkluderer infeksjoner, flere typer kreft og andre sykdommer. Behandling avhenger av den underliggende årsaken.

Lymfeknuter er små runde eller ovalformede masser som består av lymfevæv omgitt av bindevev. De er plassert mange steder i hele kroppen og spiller en viktig rolle i immunforsvaret ved å lagre celler som kan fange kreftceller eller bakterier. Forstørrede lymfeknuter viser typisk tilstedeværelse av infeksjon, kreft eller andre sykdommer.

Flere forskjellige typer smittsomme sykdommer kan forårsake mediastinal lymfadenopati. De to vanligste typene er tuberkulose og soppinfeksjoner, inkludert histoplasmos og coccidioidomycosis. Tuberkulose er en smittsom bakteriesykdom som i hovedsak smitter lungene, men kan spre seg til andre organer. Histoplasmose er forårsaket av å puste inn Histoplasma capsulatum-sopp i jord- eller fuglefett og primært påvirker bønder, byggearbeidere eller yrker som involverer nær kontakt med svampens kilder. Coccidioidomycosis er også forårsaket av sopp som finnes i jorda, og er mest vanlig i det sørvestlige USA, Mellom-Amerika og Sør-Amerika.

Lungekreft er den viktigste typen kreft som kan forårsake mediastinal lymfadenopati, og sykdommen sprer seg typisk til lymfeknuter før andre deler av kroppen. Når lungekreft er diagnostisert, brukes ytterligere bildebehandlingstester for å bestemme om kreften har spredt seg inn i lymfeknuter. Dette kan også bidra til å avgjøre hvor avansert kreft er. Brystkreft og kreft i spiserøret kan også forårsake denne tilstanden.

Mediastinal lymfadenopati kan også være tilstede i flere typer mindre vanlige sykdommer, inkludert Castlemans sykdom og Wegeners granulomatose. Castlemans sykdom er en sjelden uorden med en ukjent årsak som påvirker lymfeknuter og immunsystem. Wegeners granulomatose, også sjeldne, constricts blodkarene og produserer granulom, en type inflammatorisk vev som kan ødelegge normalt vev.

Når den underliggende årsaken til tilstanden er behandlet, bør lymfeknuter returnere til normal størrelse. For bakterielle og soppinfeksjoner, er antibiotika eller anti-soppmedisiner vanligvis foreskrevet. Når lymfekretsen selv er syk, som i tilfelle kreft eller Castlemans sykdom, kan kirurgisk fjerning av noden være nødvendig.