Hva er metamorfopsi?

Metamorfopsi er en visuell defekt som får folk til å se objekter på en forvrengt måte. Når en person har metamorfopsi, ser han vanligvis linjer som bølget eller krøllet i stedet for rette og flate overflater som buet. For eksempel kan en person med denne tilstanden se på en telefonpole og se den som svingete eller se en haug med trær som om de danner en avrundet gruppe. Noen ganger ser telefonpoler og trær ut som om de bøyer seg fremfor å stå opp rett.

Noen ganger utvikler en person metamorfopsi som et av symptomene på aldersrelatert makuladegenerasjon. Denne tilstanden påvirker vanligvis personer som er minst 50 år, noe som medfører tap av syn i midten av den berørte persons netthinnen, som er vev som strekker øyets bakside. Denne delen av øyet kalles makulaen, og tap av syn i dette området er ofte et resultat av retinal skade. Når et individ har makuladegenerasjon, ser ansiktene ut skjult, trykte ord er vanskelig å gjenkjenne, og andre synsforstyrrelser kan forekomme.

Metamorphopsia kan også oppstå som følge av retinal detachment. Dette er en tilstand hvor en persons netthinnen beveger seg bort fra øyekonstruksjonene som støtter det. Som et resultat slutter personen å se ting normalt. Retinal detachement kan oppstå på grunn av skade på det berørte øyet og noen ganger til og med hodetrauma. Det kan oppstå som en komplikasjon for øyekirurgi eller utvikle hos personer som har øye sykdommer. Denne tilstanden kan til og med påvirke personer som ikke har noen annen sykdom, men er ekstremt nærsynt.

I enkelte tilfeller, individer som har migrene rapporterer symptomer på denne tilstanden. En migrene er en alvorlig hodepine som begynner når blodårene i hjernen blir forstørrede og stimulerer frigjøringen av kjemikalier i hjernen. Migrene hodepine er vanligvis svært smertefulle og blir ofte ledsaget av synsforstyrrelser, opprørt mage, diaré og lysfølsomhet. Disse symptomene er midlertidige, selv om enkelte mennesker opplever hyppige migrene.

En person med makulære hull eller tårer opplever ofte metamorfopsi så vel som blurriness og vanskeligheter med å lese. Et makulært hull eller en tåre er en type skade på makulaen som er vanlig hos mennesker som er over 60 år. Det er mange ting som kan bidra til utvikling av hull og tårer i makulaen. De inkluderer retinal detachment, komplikasjoner av diabetes, ekstremt alvorlig nærsynthet, øye skader og visse øye sykdommer.

Behandling kan avhenge av hva som har forårsaket det og innebærer vanligvis å løse den underliggende tilstanden. Det er viktig å se en øyelegge så snart det oppdages visuelle endringer. Noen forhold kan utvikle seg til blindhet hvis de blir ubehandlet.