Hva er mettet fett?

Mettet fett er en av de to hovedkategorier av fett som vises i matvarer. Det skiller seg fra umettet fett fordi det ikke er noen dobbeltbindinger mellom karbonatomer i sin kjemiske sminke, slik at fettsyrene er mettet med hydrogen. Naturlig forekommende mettet fett, som fettet som finnes i dyrebaserte matvarer, hevner når det er kaldt, mens naturlig forekommende umettet fett, som for eksempel olivenolje, forblir flytende. Mettet fett er mindre sannsynlig å ødelegge enn umettet fett og mer stabilt under tilberedning.

Verdens helseorganisasjon (WHO), sammen med USAs sentre for sykdomskontroll (CDC) og Food and Drug Administration (FDA), oppfordrer folk til å begrense inntaket av mettet fett, slik mange eksperter har knyttet det til kardiovaskulær sykdom. En diett høy i mettet fett kan føre til høyt kolesterol, noe som igjen kan føre til aterosklerose, hjertesykdom og hjerneslag. Mettet fettinntak øker nivået av lavt tetthet lipoprotein (LDL) – det er det “dårlige” kolesterolet. Omsaturated fett, derimot, øker høyt tetthet lipoprotein (HDL) nivåer, noe som resulterer i en ønskelig kolesterolprofil.

Selv om fett er en nødvendig del av et sunt kosthold, er de fleste næringsdrivende enige om at så mange fettkilder som mulig bør være umettet, uhydrogenert fett, som det finnes i olivenolje, fisk, nøtter og avokado. Mettet fett er hovedsakelig funnet i animalske produkter, inkludert kjøtt og melkeprodukter, men finnes også i enkelte plantekilder. Kokosolje, bomullsfrøolje og palmekernelolje inneholder alle, for eksempel mettet fett.

American Heart Association (AHA) antyder at mettet fett ikke bør utgjøre mer enn syv prosent av dagens kaloriforbruk. For å administrere kolesterol, bør du vurdere å erstatte mettet fett når det er mulig med umettede fettstoffer. Bruk olivenolje ved matlaging i stedet for smør, for eksempel, og velg fisk oftere enn rødt kjøtt. Ommettet fett øker ikke bare HDL-nivåene, men senker også LDL-nivåene. Mens de eldre FDA-retningslinjene anbefalte at umettede fett ikke skal overstige 30% av dagens kaloriinntak, har de nye retningslinjene eliminert denne grensen.

Det bør også bemerkes at når man velger en ideell kilde til sunne fett i sitt kosthold, er det viktig å vurdere kilden helt. Alle produkter med lavt mettet fett er ikke nødvendigvis sunne. Når du velger kilder til sunne fett, er det viktig å foretrekke flere naturlige og mindre behandlede kilder.