Hva er midazolam?

Midazolam er en medisin som ofte administreres før medisinske prosedyrer. Legene gir stoffet til å motvirke nervøsitet eller angst som pasienter, spesielt barn, føler seg før operasjonen eller før de gjennomgår anestesien som kreves for kirurgi. Det fungerer ved å redusere hjerneaktivitet for å lindre frykt, fremkalle døsighet og forårsake amnesi, slik at pasienter ikke har noe minne om muligens traumatiske medisinske erfaringer. Legene bruker også det som en beslagbehandling.

Midazolam er en benzodiazepin, en klasse av stoff som primært påvirker hjernens funksjon. Legemidlet er hurtigvirkende og har et høyt potensnivå. I motsetning til flere andre benzodiazepiner varer effekten av stoffet ikke i lengre tid, og mange karakteriserer det som en kortvirkende medisinering.

Legemidlet finnes i en rekke former for medisinske applikasjoner. Som det eneste vannløselige benzodiazepinet er midazolam tilgjengelig i flytende form. Muligheten for oral inntak gjør det til et populært valg for barneleger, som kan tilby unge pasienter stoffet i sirupform. Pasienter kan også injisere medisinen i blodårene eller direkte inn i muskler eller ryggmargen. I tillegg produserer farmasøytiske produsenter piller, tabletter og nesespray, og øker stoffets anvendelsesområde.

Det er et bredt spekter av bivirkninger som kan følge bruken av denne medisinen. Overbruk kan føre til at kroppen utvikler en høy toleranse for stoffet, og reduserer effektiviteten. Dependens kan også oppstå etter langvarig bruk. Andre bivirkninger inkluderer et utvalg av negative mentale og neurologiske forandringer, som generell forvirring, hukommelsestap, ukarakteristisk oppførsel og tap av koordinering. Noen pasienter har hatt permanent tap av minne forbundet med kontinuerlig bruk av legemidlet over en lengre periode.

Midazolam inneholder naturlig lavt toksisitet, men en overdose er fortsatt mulig. Toksisitet kan øke når den brukes sammen med andre stoffer som presser ned sentralnervesystemet. Hvis en sunn person overdoserer, er det vanligvis behandles, men risikoen for komplikasjoner øker dersom pasienten lider av andre helseproblemer. Selv om det er sjeldent, kan døden skyldes overdosering, spesielt hvis pasienten er eldre.

Medisinsk fagpersonell foreskriver ofte medisiner til barn, og foreldre kan ønske å ta spesielle forholdsregler. Økt observasjon av den unge personen kan være nødvendig for å unngå uønskede komplikasjoner. Personen som administrerer midazolam bør absolutt spørre om et barn har eksisterende medisinske tilstander eller bruker andre typer medisiner. Foreldre bør fortelle barnets barnelege dersom det oppstår uregelmessige symptomer.