Hva er nesecellulitt?

Nesecellulitt er en hudinfeksjon som involverer huden på eller rundt nesen. Vanligvis er slutten av nesen involvert og blir lys rød, i tillegg til hevelse og utvikling av ømhet og følsomhet. Behandling innebærer administrering av antibiotika for å drepe den forårsakende organismen og kan omfatte støttende terapi som antiinflammatoriske stoffer og varme komprimerer for å hjelpe pasienten til å føle seg mer komfortabel. Pleie kan vanligvis gis av en lege.

Et hvilket som helst antall bakterier kan være involvert i nesecellulitt. Folk kan bli utsatt gjennom et lite kutt eller ripe i nesen eller i nærområdet. Bakteriene vil vokse i lagene i huden, og forårsake smitte. Vanlige risikofaktorer kan inkludere sportsskader, hvor folk kan bli skadet på et skittent sted, noe som gir bakterietid til fange, sammen med operasjoner og eksisterende betennelse eller infeksjon rundt nesen. En person med impetigo rundt nesen, for eksempel, kan skrape og lage en avenue for bakterier å invadere og utvikle seg til nesecellulitt.

Vanligvis er denne tilstanden lett å diagnostisere på grunn av det særegne utseendet til nesen. Et bredspektret antibiotika kan foreskrives for å drepe bakteriene. Hvis pasienten ikke svarer, kan det være nødvendig å ta en kultur for å teste bakteriene mot antibiotikaresistens og velge en mer passende medisinering. Kulturer kan tas i begynnelsen hos personer med nedsatt immunforsvar, da de må behandles aggressivt og raskt for å forhindre komplikasjoner.

Ubehandlet nesecellulitt kan spre seg. Det er en mulighet for at infeksjonen vil nå bihulene eller infisere de sensitive membranene rundt øyet. Vedvarende ubehandlede infeksjoner rundt ansiktet kan også potensielt nå hjernen, noe som kan være ekstremt farlig. Pasienter som oppdager at deres nese virker røde og betent, bør søke en medisinsk vurdering, med mindre det foreligger en allerede eksisterende tilstand som rosacea eller dårlig solbrenthet for å forklare endringene i nesen.

Nesecellulittinfeksjonen skal ikke være redd hvis den ikke blir alvorlig og forårsaker brudd i huden, eller hvis pasienten klør for å klare det kløe og irritasjon. Mennesker bekymret for riper eller skader på nesen om natten kan ha på seg et bandasje for å beskytte nesen. Selv om nesespissen vil se seg ut, bruk sminke til å dekke det anbefales ikke, da det kan komplisere behandlingen og føre til ytterligere betennelse og irritasjon, noe som gjør nesen til å se enda verre ut.