Hva er nevrotisk depresjon?

Neurotisk depresjon er en av to hovedtyper av depresjon, den andre er psykotisk depresjon. Psykotisk depresjon refererer til en type depresjon der lidelsen ikke kan fungere normalt og mister kontakten med virkeligheten. Denne typen depresjon kan refereres til som psykotisk hoveddepresjon eller stor depresjon med psykotiske egenskaper. Neurotisk depresjon, derimot, involverer ikke psykose og som et resultat er en langvarig, lavnivå depresjon. Denne typen depresjon, som nå er mer kjent som dysthymi eller dysthymisk lidelse, påvirker vanligvis ikke personens evne til å fortsette sine normale aktiviteter, i motsetning til psykotisk depresjon, som nå mer kjent som psykotisk major depresjon (PMD) eller Stor depresjon med psykotiske symptomer.

De definerende egenskapene til dystymisk lidelse inkluderer et kronisk lavt humør som ikke forstyrrer dypt i daglige aktiviteter. De med dysthymi lider av deprimerte stemninger i to år eller mer. Hos barn kan tilstanden diagnostiseres etter ett år med lavt depresjon. Denne typen depresjon, som de fleste typer, kan forårsake andre problemer, som søvnforstyrrelser, en følelse av håpløshet, lavt selvtillit, over- eller underveising, generell tretthet eller lav energi, og problemer med å konsentrere seg.

Diagnosen av nevrotisk depresjon endret offisielt ved publisering av American Psychiatric Association’s Diagnostic and Statistical Manuals III (DSM-III) i 1980. Tilstanden ble deretter kalt dystymi eller dysthymisk lidelse. Når det ble kalt neurotisk depresjon, ble det ikke alltid vurdert som en organisk eller medisinsk tilstand. I dag hevder mange utøvere at denne tilstanden er medisinsk basert, og i tillegg til terapi har medisiner blitt en vanlig form for behandling. En rekke antidepressiva midler virker ikke så effektivt med dystymi som de gjør med stor depresjon, så det kan ta en stund å finne medisiner som er effektive for å kontrollere symptomene.

Selv om dystymi ikke er stor depresjon, advarer mange helsepersonell mot å undervurdere den. Denne tilstanden kan forårsake år med lidelse, og mange mennesker søker ikke behandling fordi de tror det er bare en personlighetstrekk. En kombinasjon av terapi og medisinering kan avlaste disse symptomene, slik at den lidende kan lede et lykkeligere og mer tilfredsstillende liv. Under behandling vil helsepersonell være på utkik etter fremveksten av stor depressiv lidelse. Noen klienter med denne depresjonen utvikler også denne tilstanden. Å ha både nevrotisk og psykotisk depresjon kalles dobbelt depresjon.