Hva er nyreanemi?

Nyreanemi er en sykdom hvor pasienten har et uvanlig lavt antall røde blodlegemer. Renal er et begrep som betyr nyrene, så anemi er ofte forbundet med nyresykdom. Denne typen anemi skyldes mangel på erytropoietin, et protein produsert i nyrene som bidrar til å skape røde blodlegemer.

En annen årsak til anemi er hemolyse, nedbrytning av røde blodlegemer på unormale steder i kroppen, for eksempel blodårene. I tillegg kan mangler i jern og vitamin B12 føre til nyresykdom. Nyreanemi er et tegn på nyresvikt. Nedsatt dialyseanemi innebærer en behandling for å filtrere blodet for å kvitte seg med overflødig avfall.

Kronisk nyresykdom anemi er vanlig fordi et lavt antall røde blodlegemer er et av de første tegn på nyresykdom. Nyreanemi utvikles tidlig hos pasienter med kronisk nyresykdom (CKD), og anemiet forverres med tiden, ettersom CKD utvikler seg. CKD anemi påvirker kognitive evner, immunrespons og hjertefunksjoner, samt en persons evne til å trene eller påkjenne kroppssystemene. Som det relaterer til CKD, kan anemi også skyldes jernmangel, akutte eller kroniske inflammatoriske tilstander, aluminiums toksisitet og kortere overlevelsestider for røde blodlegemer. Progresjonen av kronisk nyresykdom er markert med fem stadier, den siste er dialyse, og nyreanemi presenterer seg vanligvis mellom trinn tre og fem.

Denne typen anemi påvirker nesten alle organer i kroppen, enten direkte eller indirekte. En kombinasjon av hypertensjon og anemi kan forårsake venstre ventrikulær hypertrofi (LVH), en komplikasjon som skyldes endringer i stress i venstre ventrikulærvegg. Alvorlige tilfeller av anemi kan føre til sykehusinnleggelse og til og med død.

Siden dette er en sykdom som gradvis forverres, er tidlig diagnose kritisk. Leger har utviklet en plan for å identifisere og administrere sykdommen, kjent som renalarmadministrasjonstiden (RAMP). Denne planen legger stor vekt på de svekkende effektene av anemi som forverrer jo lenger de går ubehandlet. Det forsøker å forhindre dannelsen av andre sykdommer og komplikasjoner, som for eksempel LVH, ved å bremse effektene av anemi så raskt som mulig.

Når en anemi pasient er identifisert som å være i fase tre av kronisk nyresykdom, velger leger vanligvis å overvåke hans eller hennes symptomer slik at de kan forstyrre raskt hvis det er nødvendig. Dette inkluderer måling av pasientens vekt, diett, energi og proteininntak, serumkolesterolnivå, kalsium, fosfor og generelle helse og velvære. Epoetin er en type behandling av nyreanemi som kan redusere risikoen for LVH. I tillegg kan den kunstige produksjonen av flere røde blodlegemer behandle anemi, men det har vist seg å være komplikasjoner med dette, ettersom genetisk prosjektering fortsatt er i sin pionerfase.