Hva er ondartet kreft?

Ondartet kreft er noen form for kreft eller vekst som kan spre seg til andre deler av kroppen i en prosess som kalles metastase. Det er sammenlignet med godartet vekst eller kreft som ikke lett sprer seg til andre deler av kroppen, og kan være mye lettere å behandle. Ondartet kan defineres som progressivt, dårlig og motstandsdyktig mot enhver form for behandling, men det skal ikke forstås som nødvendigvis dødelig. Fanget tidlig, kan mange kreftformer behandles ved fjerning av svulster og andre tiltak som kjemoterapi og stråling.

Enhver del av kroppen kan være vert for en ondartet kreft. På huden kan kreftceller kalt melanomer dannes, og disse er ofte ekstremt farlige. På grunn av tendensen til malignitet til metastasering, kan folk ende opp med kreftformede grupperinger, ofte kalt mets, over hele kroppen. Når en melanom er identifisert, kan kreftceller ha invadert store organer, og tilstanden er noen ganger forbi punktet for vellykket behandling. Av denne grunn og på grunn av den relativt vanlige forekomsten av hudkreft, anbefales folk å gi legene beskjed omgående dersom en mol har forandret seg i form eller størrelse eller om en ny vekst plutselig har oppstått på huden.

På samme tid kan godartede kreft også vises på huden, og disse kalles vanligvis basale eller squamouscellecancer. De er ikke ondartede kreftformer og vil fortsette å vokse i hudvevet. Slike celler kan ikke migrere til andre deler av kroppen eller kroppens indre. Disse hudkreftene trenger fortsatt oppmerksomhet og bør fjernes, men de er ikke generelt indikert som forårsaker dødelighet.

Former for ondartet kreft påvirker ikke bare huden. Tumorer kan vokse i bein, bløtvev, blod, organer, eller hjernen og hjernestammen. Ved herding er noen av disse hvor raskt kreft kan spre seg andre steder og hvor mulig det er å fullt lokalisere eller fjerne kreftceller. Det er derfor når noen har brystkreft, kan en full mastektomi anbefales. Det er en måte å sørge for at alle celler fjernes, slik at de ikke beveger seg ut til kroppen og begynner å lage nye svulster i andre områder. På toppen av kirurgisk fjerning anbefaler onkologer vanligvis stråling eller kjemoterapi for å drepe resterende celler slik at de ikke sprer seg.

Fjernelsen av et bryst er traumatisk og uønsket, men er ofte nødvendig. Fjerning av brystet utgjør ikke, utover kirurgi, livet, fordi et bryst ikke er nødvendig for livet, og det kan i stedet redde livet. Noen typer ondartet kreft invaderer vitale organer på en slik måte at de ikke kan fjernes kirurgisk uten å risikere livet. De som utvikler lungekreft eller hjernekreft, har ikke alltid mulighet for kirurgisk behandling på grunn av svulsteplass, og den eneste behandlingen kan være stråling eller kjemoterapi. Dessverre er denne behandlingen ikke alltid effektiv, og ondartede celler kan fortsatt spre seg, noe som til slutt resulterer i døden.