Hva er onychauxis?

Onychauxis er en fortykkelse av neglene. Det kan observeres i både tåneglene og neglene og kan presentere seg på en rekke forskjellige måter. Behandling krever å adressere den underliggende årsaken til nageltykkelsen og vedta en spesiell neglepleierutine for å oppmuntre det overgrodte spiken til å vokse ut slik at den kan erstattes med en sunn negl.

Noen ganger er bare en eller to negler involvert, mens i andre tilfeller viser hver negle onychauxis. Neglene tykkere oppover, men kan også sprawl utover og kan være gulaktig til hvitt, med smuldrende kanter hos noen pasienter. Tykkelsen på neglene gjør dem vanskelige å trimme trygt og jevnt. Som et resultat får neglene ofte å vokse ut og de kan begynne å krølle mens de blir lange.

Noen medfødte forhold fører til onychauxis, sammen med andre problemer. Ukorrekt tilpassede sko er en annen skyldig, og det er forhold som diabetes og sirkulasjonsproblemer i føttene eller hendene. Skader på neglene kan også forårsake denne tilstanden som reaksjonær respons. Hudforhold som psoriasis kan noen ganger være forbundet med problemer med neglene, som kan næringsdefekter hvor kroppen ikke får næringsstoffene det trenger for å vokse sunne negler.

Den umiddelbare behandlingen er trimming for å få neglene nede i størrelse. Hvis neglene er inngrodd eller hardt krøllet, kan det være lurt å spørre en lege for hjelp. Neglene vil fremdeles være tykkere, men de vil være nyere i utseende. Trimming kan også redusere smerten forbundet med trykk på neglene og inngrodde negler. Aggressiv trimning må fortsette for å holde neglene i god stand.

Hvis årsaken er behandlingsbar eller herdbar, kan behandling av årsaken løse de fortykkede neglene. Hyppig trimning fjerner det overgrodte spiken og gir plass til ny spikervekst i underdelen av neglen. Når årsaken ikke kan løses, kan kostholdsendringer støtte sunne negler, og pasienter kan også finne at triming og arkivering av neglene regelmessig holder utseendet pent. I tilfelle av onychauxis som involverer føttene, kan montering av sko med forsiktighet også hjelpe folk til å føle seg mer komfortable.

Det er mulig å påføre polske produkter på tykkede negler. En klar lakk kan bidra til å beskytte neglen og kan glatte utseendet for å gjøre overveksten mindre synlig. Vanlige polering kan også brukes og kan bidra til å maskere onychauxis fra casual seere.