Hva er ortopedi?

Vanligvis refererer ortopnea til symptomer hvor kortpustet oppstår når de ligger ned. Dette kan føre til at individer våkner om natten fordi de har problemer med å puste. Ofte signerer ortopnea en eksisterende underliggende medisinsk tilstand som kongestiv hjertesvikt eller CHF. Ofte kan pusteproblemer forårsake betydelig angst, noe som har en tendens til å forverre tilstanden. Dyspné, eller problemer med å puste, styres bedre når pasienten forblir rolig.

Kongestiv hjertesvikt oppstår når pulsvirkningen av hjertemuskelen ikke effektivt kan utføre sin funksjon. Vanligvis er symptomer på hjertesvikt ødem eller hevelse, ortopedi og tretthet. I tillegg kan svakhet, svimmelhet og søvnløshet forekomme. Noen ganger kan væske være tilstede i lungene, noe som kan forverre forstyrrelsen og forårsake en kvelende følelse.

En annen årsak kan inkludere en medisinsk tilstand kalt cor pulmonale. Denne kardiale tilstanden refererer til når høyre hjertehjerte begynner å svikte på grunn av høyt blodtrykk i lungens arterier. Vanligvis kan høyt blodtrykk i lungearteriene bidra til å puste opp, fordi det kan forårsake hvesning og hoste. Noen ganger kan oksygenbehandling indikeres for å hjelpe med å puste, sterkt lindre ortopedi.

Av og til kan pustevansker være et resultat av kronisk obstruktiv lungesykdom, eller KOL. Denne tilstanden er en gruppe av respiratoriske sykdommer som inkluderer emfysem og bronkitt. Ofte gjør KOL det stadig vanskeligere, samtidig som det produserer hvesning, kronisk hoste og gult sputum. I tillegg kan KOLS predisponere pasienter for åndedrettsinfeksjoner og sykehusinnleggelser. Vanligvis omfatter behandling av COPD-relatert respiratorisk lidelse bruken av bronkodilatatorer, oksygen og noen ganger steroider.

Å behandle nattlig kortpustethet kan være utfordrende. Ligge flatt når du sover, har en tendens til å gjøre pusten vanskeligere hos pasienten som opplever åndedrettsstress. Når dette skjer, kan pasienten bli bedt om å sove proppet opp på noen få puter i stedet for å ligge flatt. I tillegg kan heving av sengens hode med blokker gi dyp lindring fra kortpustethet ved å forhindre væskeakkumulering i lungene.

Generelt, når det oppstår pusteproblemer når du ligger flatt, kan legen anbefale bruk av tilleggs oksygenbehandling. Pasienter som får oksygen, enten via ansiktsmaske eller nesekanyler, kan finne ut at pust og angst er mye bedre. Noen ganger kan det bli anbefalt at pasienten tar diuretika for å redusere væskeoppbygging i lungene, noe som kan forverre nattetid dyspné. Diuretika bidrar også til å senke blodtrykket, noe som også kan bidra til hjerte-, lunger- og pustevansker.