Hva er osteokondrose?

Osteokondrose refererer til noen av en rekke sykdommer som ødelegger beinvev. Tilstanden påvirker voksende bein, eller epifyse, og er derfor generelt funnet i leddene hos barn og tenåringer. Mangel på blodtilførsel til beinvevet ødelegger det, og selv om det gradvis erstattes over en årrekke, blir vekstfremgangen forsinket. Det kalles også noen ganger osteokondrit.

De underliggende årsakene til osteokondrose er ukjente. Noen mulige skyldige er genetikk, rask beinvekst eller dårlig kosthold. I noen tilfeller synes stress og overbruk av leddene å spille en rolle.

Eventuelle bein i kroppen kan bli påvirket, men noen områder har en tendens til å bli rammet oftere enn andre. Osteochondrosis som forekommer i disse områdene har ofte kalt sykdommer knyttet til det. Det vanligste er Legg-Calve-Perthes syndrom, som påvirker hofteleddet. Noen andre inkluderer Freiburgs sykdom og Kohlers sykdom, som begge påvirker bein i føttene, og Panner’s sykdom, som påvirker albuen.

Symptomer på osteokondrose inkluderer vanligvis smerte, ømhet og noen ganger hevelse på stedet av benetap. Avhengig av hvor tilstanden manifesterer, kan pasientens bevegelsesområde reduseres. En sjelden form for sykdommen, osteochondritis dissecans, forårsaker uregelmessigheter og fragmentering av bein og brusk som kan føre til stivhet og låsing av leddet. Scheuermanns sykdom, som oppstår i ryggraden, kan forårsake krumning i ryggraden og en manglende evne til å rette opp en stilling.

En fysisk undersøkelse av en lege er det første trinnet i å diagnostisere tilstanden. Oppfølging med røntgenstråler kommer vanligvis ved siden av å bekrefte diagnosen og bestemme omfanget av skaden. En bein skanning og magnetisk resonans imaging (MR) kan også være nyttig i noen tilfeller.

Behandlinger kan variere, og avhenger ofte av hvilke ben som er involvert. Begrensning av trykk på stedet til sykdommen går kurset er vanligvis anbefalt. Noen ganger kan en brace eller støpe brukes til å støtte benet og begrense beinforringelse. Fysioterapi og kirurgi kan være nødvendig for å styrke området og reparere skade. I noen tilfeller kan det ikke kreves behandling.

Utfallet for personer med osteokondrose kan også variere betydelig, avhengig av hvor det forekommer i kroppen og når det er diagnostisert. Noen former for sykdommen forårsaker relativt lite skade, og pasientene kan forvente å få en nesten fullstendig gjenoppretting over tid. Andre former kan føre til komplikasjoner som deformitet, leddgikt eller ledd som krever utskifting.