Hva er parotid kreft?

Parotidkreft er en sjelden form for ondartet svulst som oppstår i parotid, eller den store spyttkjertelen på baksiden av kjeven. De fleste parotide svulster forårsaker ikke uønskede fysiske symptomer, selv om en spesielt stor eller spre malignitet kan føre til nummenhet, kjeve smerte og problemer med å svelge. Kreften er relativt sakte, og kirurgiske spesialister kan vanligvis trekke ut små svulster før de sprer seg. Avansert parotidkreft behandles typisk med en kombinasjon av kirurgi og strålebehandling.

Det er to parotidkjertler i hodet, og tar plass i rommet rett foran hvert øre. Kjertlene produserer og utskiller spytt for å hjelpe til med å tygge og svelge mat. I de fleste tilfeller av parotidkreft påvirkes bare en kjertel. Legene er usikre på hva som egentlig fører til at en malign tumor oppstår i kjertelen, selv om forskning tyder på at miljø- og genetiske faktorer begge spiller roller. En person som har en familiær historie med hode- og nakkecancer, har en økt risiko for å utvikle lidelsen. I tillegg viser studier at års bruk av tobakk, eksponering for stråling og generelt usunne dietter også kan sette folk i fare.

Tidlig stadium parotid kreft forårsaker ikke normalt symptomer. Når en svulst vokser, kan en person imidlertid føle en klump sammen i hans eller hennes kjeve. Kjeften kan bli kronisk sår, og det kan være vanskelig å svelge mat. Hvis en svulst vokser stort nok til å sette press på nærliggende nerver, kan nummenhet og muskelsvikt i den berørte siden av ansiktet oppstå. En person som opplever noen unormale kjeve symptomer, bør besøke sin primære lege så snart som mulig.

En lege kan sjekke parotidkreft ved å føle kjeftlinjen, spørre om symptomer og gjennomføre diagnostiske bildebehandlingstester. Datastyrt tomografi og magnetisk resonansavbildning kan avdekke tilstedeværelsen av en svulst. Når en klump er funnet, refererer legen vanligvis pasienten til en spesialist for videre testing. Ytterligere bildebehandlingstester og vevsbiotikk hos en onkolog kontor kan bekrefte eller utelukke forekomst av parotidkreft.

Hvis kreft oppdages, kan onkologen gradere størrelsen og progresjonen av svulsten for å bestemme det beste behandlingsalternativet. De fleste små svulster fjernes kirurgisk, i en prosedyre kjent som en parotidektomi. En kirurg kan bare fjerne det berørte området av vev, men de fleste parotidektomier involverer utskjæring av hele kjertelen. Hvis kreft allerede har begynt å spre seg til annet vev, for eksempel nærliggende lymfeknuter, kan en pasient måtte gjennomgå strålebehandlinger i tillegg til kirurgi.