Hva er patogene bakterier?

Patogene bakterier er bakterier som er i stand til å forårsake sykdom. Mennesker er generelt mest interessert i arten av bakterier som kan forårsake sykdom hos mennesker, selv om disse bakteriene også kan infisere andre dyr og planter. Noen bemerkelsesverdige patogene bakterier inkluderer Streptococcus, Staphylococcus, Tuberculosis og Escherichia coli, blant mange andre. Over hele verden står disse bakteriene for mange sykdommer og sykdomsepidemier.

Intracellulære bakterier er patogene bakterier som alltid forårsaker sykdom når de kommer inn i kroppen, i motsetning til betingede bakterier, som kan forårsake infeksjoner og sykdommer under visse omstendigheter. Mange bakterier er betinget, utnytte tilfeldighet som et åpent sår for å duplisere seg og spre sykdom. Opportunistiske bakterier er bakterier som ikke normalt forårsaker sykdom, men vil hvis en pasient har et kompromittert immunsystem.

Mange mennesker er faktisk vert for et stort antall bakterier til enhver tid. Disse bakteriene er kjent som commensal eller “gode” bakterier, fordi de utfører noen viktige og nyttige funksjoner i menneskekroppen. Commensal bakterier i tarmene, for eksempel, bidrar til å bryte ned og fordøye mat.

Patogene bakterier kan spres gjennom en menneskelig befolkning på en rekke måter. Luft, vann og jord er alle vanlige vektorer, og folk kan også sende bakterier direkte til hverandre gjennom fysisk kontakt. Noen bakterier er svært flinke på koloniserende steder som dørhåndtak og medisinsk utstyr, slik at de kan bevege seg enkelt fra person til person, mens andre er mye mindre virulente, og vil dø av hvis de er for langt unna en menneskelig vert.

Tuberkulose er en av verdens ledende mordere, noe som gjør den til en patogen bakterie av spesiell interesse. Patogene bakterier er også ansvarlige for tarmproblemer som kronisk diaré, og de kan forårsake infeksjoner i mange deler av kroppen. Noen er dødelige, som Legionella-bakterien, mens andre er relativt godartede, spesielt hvis behandling kan nås. Et av de største problemene i utviklingsland er spredning av behandlingsbare bakterielle infeksjoner som går ukontrollert gjennom populasjoner på grunn av manglende tilgang til medisiner og medisinsk behandling.

Behandling av en infeksjon med en patogen bakterie innebærer bruk av antibiotika, legemidler som er spesielt formulert for å drepe bakterier. Noen bakterier har utviklet antibiotikaresistens, noe som betyr at de kanskje ikke svarer på mange vanlige antibiotika. Dette tvinger narkotikabedrifter til å undersøke nye antibiotika slik at de kan holde seg foran bakterielle mutasjoner.