Hva er perivaskulær dermatitt?

Perivaskulær dermatitt er hudirritasjon forbundet med betennelse rundt blodårene. Personer med denne tilstanden utvikler utslett, flak og tørr hud i områder hvor de irriterte blodårene løper. Dette dermatologiske problemet kan oppleves hvor som helst på kroppen, men ansikt, hender, føtter og armer er vanlige steder for denne tilstanden. Behandlingsmuligheter er variable og inkluderer ganske konservative valg, samt flere invasive teknikker for å håndtere hudirritasjon.

Det ser ut til å være en genetisk predisponering for perivaskulær dermatitt, selv om ikke alle pasienter har en slektshistorie av sykdommen. Det oppstår når området rundt blodårene blir betent som følge av allergisk respons, infeksjon eller irritasjon som å bli utsatt for grove stoffer. Huden utvikler rødhet, hevelse og kløe, og det kan ta dager eller uker å løse, spesielt hvis pasienten fortsetter å bli utsatt for irriterende.

Noen tiltak for behandling av perivaskulær dermatitt kan omfatte å endre kostholdet, ha på seg forskjellige klær og være spesielt oppmerksom på hudirritasjon i varmen og under treningsøktene. Aktuelle og orale medisiner kan foreskrives for å redusere betennelse og hevelse. Noen pasienter finner at lotion for å berolige huden hjelper, sammen med kule komprimerer for å ta opp varmen av betennelsen. Hvis problemet vedvarer, kan det bli tatt skrap for å lete etter infeksjon, og pasienter kan vurdere alternativer som allergitesting og et elimineringsdiett for å finne ut hva, akkurat de reagerer på.

Pasienter med perivaskulær dermatitt kan oppleve at deres hudirritasjon tiltrekker uønsket oppmerksomhet fra folk rundt dem. Det kan være nyttig å minne folk om at dermatitt ikke er smittsom, og det er ikke farlig å røre noen som har denne tilstanden. Beroligende kremer kan minimere utseendet av betennelse for å holde pasientene mer komfortable i sosiale omgivelser, og noen mennesker kan også bruke sminke, selv om sminke kan øke irritasjonen og forlenge healingstiden.

Pasienter som opplever tilbakevendende perivaskulær dermatitt til tross for å ta rimelige forholdsregler som å unngå allergier, vil kanskje se en dermatolog, samt en immunolog, for videre evaluering. Det kan være et annet underliggende problem som ikke er adressert, og behandling som kan være nødvendig for å løse hudirritasjonen. Pasienter med denne tilstanden bør også sørge for at det er nevnt i diagrammene, slik at omsorgspersoner vet å passe på det, og hvis de opplever hudirritasjon i reaksjon på medisiner, er det viktig å bekrefte at reseptbelagte og ikke-diskant medisiner ikke inneholder Eventuelle reaktive ingredienser.