Hva er plasmodium vivax?

Plasmodium vivax er en protozoal parasitt overført til mennesker gjennom bitt av infiserte mygg, og er årsaken til en av de vanligste malariaformene. Selv om det ikke er en av de farligste formene, påvirker det mange mennesker årlig, og kan være noe motstandsdyktig mot narkotika som vanligvis brukes til å behandle malaria. Når den er blitt kontrakt, kan den forbli i leveren i mange år hvis den ikke behandles med de riktige medisinene. Gitt at tilstanden ofte forekommer i fattigere deler av verden, er disse medisinene ikke alltid tilgjengelige, og noen mennesker fortsetter å lide av effekten av plasmodium vivax i mange år. Disse infeksjonene tar sine toll på fattige land på andre måter fordi mange sykehusinnleggelser skyldes opprinnelige symptomer på malaria, noe som er kostbart.

Områdene hvor folk kan inngå plasmodium vivax inkluderer Asia, Midtøsten, øyer som Australia, New Guinea og andre (Oseania), Sentral-og Sør-Amerika, og i begrensede deler av Afrika. Det er noen ganger rapporterte tilfeller av s. Vivax malaria andre steder, som i Nord-Amerika, men hovedparten av tilfellene forekommer i ovennevnte områder. Personer som reiser til steder som er kjent for en tung byrde av plasmodium vivax eller andre malariale infeksjoner, bør søke lege råd.

Når folk først blir rammet av plasmodium vivax, viser de ofte symptomer på høy feber, kuldegysninger, tretthet og kraftig svette. Disse symptomene varer ofte i omtrent to til tre dager, men kan være komplisert hvis en person har flere sykdommer. Andre symptomer som oppkast, muskelsmerter, svimmelhet eller feber som kommer og går, forekommer hos enkelte individer. Etter denne primære infeksjonen kan sykdommen gå sovende, men symptomene kan returnere jevnlig og andre forhold som gulsott kan utvikle seg fordi plasmodium vivax etablerer seg i leveren

I de fleste tilfeller kan folk ha tilbakevending av sykdommen uten behandling, men utvikler ikke livstruende komplikasjoner. Andre kan ha en komplisert sykdom og tilstander som leversvikt. De fem forskjellige typer malaria kan diagnostiseres med små blodprøver, som kan bidra til å identifisere kausal parasitten og bestemme den mest effektive behandlingen.

Den normale behandlingen for plasmodium vivax er administrering av et 14-dagers forløb av stoffene klorokin og primaquin. I områder hvor P. vivax er rikelig, er parasittstammene resistente mot klorokin, og andre stoffer brukes i stedet. Med denne behandlingen kan sykdommen bli fullstendig helbredet, enten det er i tidlig eller senere stadier. Ytterligere blodprøver kontrollerer for ytterligere tilstedeværelse av parasitten, men når det ikke lenger er bevis etter et behandlingsforløp, anses sykdommen fullt ut, selv om noen blir reinfektert.

Det er ingen vaksine for plasmodium vivax, selv om personer som reiser til områder med høy malaria-forekomst, kan profylaktisk bruke klorokin. Land fremmer også forebygging med myggreduksjonsprogrammer, og disse kan bidra til å redusere risikoen for sykdomssammentrekning. Likevel, mange leger fortaler for raskere arbeid med å utvikle vaksiner for alle former for malaria.