Hva er pleurisy?

Pleurisy eller pleuritt er en betennelse i vevet, pleura, rundt lungene og foring ribbeinburet. Det er preget av alvorlige brystsmerter, noe som kan være spesielt uttalt hvis noen puster hardt fra anstrengelsen. Bryst røntgen kan bekrefte diagnosen, men noen ganger er diagnosen bekreftet ved å utelukke andre årsaker til brystsmerter som angina, da tilstanden ikke alltid er lett å visualisere, selv med avansert røntgenteknologi.

Pleurisy kan presentere med lungebetennelse, eller er noen ganger forårsaket av pleural effusions, fanget væske i lungene. Det går sjelden ubemerket på grunn av smerten forbundet med tilstanden. Lungebetennelse kan være av bakteriell eller viral opprinnelse, men pleural effusions er oftest forbundet med noen former for hjerteoperasjon, for eksempel Fontan reparasjon for å lindre enkel ventrikel.

Pleurisy kan også være tilstede etter en virusinfeksjon, når det ikke er lungebetennelse. Noen ganger indikerer denne tilstanden underliggende autoimmune lidelser som lupus eller revmatoid artritt. I de fleste tilfeller er pleurisy imidlertid et resultat av virusinfeksjon. De som har tilstanden, samt andre risikofaktorer for autoimmune lidelser, bør konsultere legen om videre testing.

Dessverre tar pleurisy ofte et par måneder for å forbedre seg. På egen hånd forårsaker tilstanden ikke generelt noen andre symptomer utover hva noen beskriver som ubehagelig smerte. Det kan være ødeleggende, fordi smerte kan være veldig intens, begrense aktivitet, evne til å jobbe, og evnen til å utføre enkle oppgaver.

Hvor pleurisy er et symptom på en underliggende tilstand, for eksempel lupus, kan behandling av tilstanden ofte forbedre pleuritt. Vanligvis er de med aktiv lupus på steroider for å hjelpe med betennelse, og kan også være på antibiotika for å behandle infeksjoner. Antibiotika for å behandle bakteriell lungebetennelse kan også redusere hevelse i pleura.

I tilfeller av pleural effusions, kan det hende at sykehusinnleggelse må holde øye med respirasjonsstabilitet. Behandling for pleural effusions involverer ofte et fluidbegrenset diett og orale medisiner som Lasix®, et vanndrivende middel som bidrar til å øke væskeutgangen. I tillegg til behandling av underliggende symptomer, når de eksisterer, behandles smerte på flere måter. De berørte kan ta steroider eller narkotiske smertestillende legemidler. Imidlertid er det primære målet å redusere hevelse, så de fleste leger anbefaler ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler, også kalt NSAIDs.

NSAIDs i lave doser er tilgjengelige over disken som ibuprofen eller naproxennatrium. Sterkere NSAID eller høyere doser kan være nødvendig for å redusere hevelse. Ofte er reseptbelagte styrke ibuprofen foreskrevet. Man kan imidlertid spare litt penger ved å be en lege om å rette de riktige doseringsmengder ved hjelp av nonprescription-skjemaene.

Leger kan også foreskrive sengestue, godt kosthold og tid vekk fra arbeid for å fremme helbredelse. Selv med behandling, kan tilstanden fortsatt vare i flere måneder, og er fortsatt vanskelig å løse med hell uten betydelig smerte for de berørte.