Hva er pneumatose intestinalis?

Pneumatose intestinalis er en tilstand hvor gass er tilstede i slimhinnen av små eller tyktarmen. Tilstanden selv betraktes ikke som en sykdom, og mange tilfeller gir ingen symptomer eller helseproblemer. Pneumatose intestinalis kan imidlertid være indikativ for en rekke forskjellige gastrointestinale sykdommer eller kronisk obstruktiv lungesykdom. Spedbarn med tilstanden vil trolig også oppleve nekrotiserende enterokulitt eller død av tarmvev. Legene prøver vanligvis å identifisere og behandle den underliggende årsaken til tilstanden for å forhindre alvorlige helseproblemer.

En person som viser tegn på tilstanden, vil trolig ha en inflammatorisk gastrointestinal lidelse eller en lungeobstruksjon. Bakterielle infeksjoner, Crohns sykdom og ulcerøs kolitt kan alle føre til betennelse, irritasjon og gassoppbygging. I tillegg kan blodstrømmen til tarmene bli forstyrret i en tilstand som kalles iskemi. Mangel på oksygenholdig blod fører til at hydrogengass buildups i tarmveggene og til slutt resulterer i nekrose av tarmvev. Pasienter med symptomatisk pneumatose intestinalis kan oppleve diaré, kronisk magesmerter og hevelse, forstoppelse og tretthet.

Behandling av den underliggende årsaken, når en kan bestemmes, er viktig for å hindre permanente og noen ganger livstruende komplikasjoner. Mange typer inflammatorisk tarmsykdom og lungehindringer kan kontrolleres med kortikosteroider og antibiotika. Saker av tarm iskemi krever ofte kirurgisk inngrep for å fjerne skadet vev og gjenopprette riktig blodstrøm til tarmene. Regelmessige kontroller er vanligvis viktige etter behandling for å sikre at gassoppbygging forsvinner og den underliggende årsaken holdes under kontroll.

Denne lidelsen kan ikke oppdages før en pasient gjennomgår medisinsk screening for et annet problem. Hvis en lege oppdager gassoppbygging i tarmveggene, kan han eller hun gjennomføre ytterligere avbildningsskanninger, ta blodprøver og fjerne tarmvev for laboratorietesting. I tilfeller der tilstanden er idiopatisk og ikke forårsaker uønskede symptomer, må pasienten normalt ikke motta behandling. Godartet pneumatose intestinalis har en tendens til å forsvinne i løpet av uker eller måneder.

De fleste tilfeller av intestinalis hos spedbarn er assosiert med nekrose av tarmvev, hvor tarmens innside dør og eroderer. Nekrotiserende entercolitis er mest vanlig hos premature nyfødte, og kan forårsake blodig diaré, spenning og oppkast. Sykdommen kan være dødelig hvis behandlingen ikke er umiddelbar. En akutt kirurg kan forsøke å lindre symptomer ved å fjerne døde vev fra tarmen og administrere antibiotika. Gass og irritasjon er vanligvis lettet når nekrotiserende entercolitis behandles effektivt.