Hva er postpartum psykose?

Postpartum psykose er en sjelden, men alvorlig psykisk stressproblemer utløst i løpet av få måneder etter fødsel. En mor som lider av denne tilstanden kan oppleve hallusinasjoner, irrasjonelle tanker, søvnmangel eller spiseforstyrrelser. Hun kan til og med vurdere å drepe seg eller hennes nyfødte barn. Det er viktig for familiemedlemmer og venner å gjenkjenne postpartumpsykose som en helt annen tilstand enn den vanlige postpartumdepresjonen eller såkalt baby blues. Begge forholdene kan kreve noen form for behandling, men postpartumpsykose kan føre til et tragisk utfall dersom det ikke oppdages og behandles raskt.

Postpartumpsykose har blitt anerkjent som en psykisk helseforstyrrelse siden 1850-tallet, selv om de mest effektive antipsykotiske stoffbehandlingene bare har vært tilgjengelige siden 1960-tallet eller så. Denne tilstanden er svært sjelden, forekommer bare en eller to ganger per hver 1000 fødsler. Det regnes som en av de farligste formene for postpartum stressforstyrrelser, men så mange leger oppfordrer familiemedlemmer til å ta aktive skritt mot å stresse ut en ny mors miljø. Denne lidelsen er mer sannsynlig hos mødre som får liten sosial støtte, står overfor økonomiske vanskeligheter eller lider av et dårlig selvbilde.

Kvinner som har en historie med psykotisk sykdom, som skizofreni eller bipolar lidelse, er også sannsynligvis mer sannsynlig å utvikle denne tilstanden. Selv om disse psykotiske sykdommene bare kjører i familien, og kvinnen ikke er faktisk påvirket, kan de øke kvinnens følsomhet. Noen medisinske eksperter antyder at noen postpartumpsykose utløses av en overvåkning av fødselsrelaterte hormoner, som overvelder kroppens naturlige håndteringsmekanismer og forårsaker de mentale symptomene. Andre sier at en mor kan virke helt normal i flere uker, og opplever en plutselig oppstart av psykiske problemer.

Denne lidelsen kan behandles gjennom en kombinasjon av anti-psykotiske medisinterapier og intensive rådgivningssessioner. Som med andre psykiske helseforhold, er mange motvillige til å erkjenne muligheten for et problem, slik at en rekke mødre nekter å søke behandling frivillig. Behandling for postpartumpsykose er mest effektiv når den startes tidlig. Eventuelle forsinkelser kan legge til måneder til mors gjenopprettingstid. Omtrent 5% av mødrene som lider av denne tilstanden, prøver selvmord, mens en annen 4% vurderer å drepe sine nyfødte babyer. Familiemedlemmer bør oppmuntre mødre til å stole på en medisinsk profesjonell dersom de mistenker at de har utviklet en alvorlig følelsesmessig tilstand.