Hva er presyncope?

Presyncope er et medisinsk begrep som beskriver en følelse av svimmelhet eller svimmelhet som ikke fører til svimmelhet. Ofte følger muskel svakhet eller mild disorientasjon disse følelsene. Noen av de mulige årsakene til presyncope inkluderer en plutselig nedgang i blodtrykk, indre øreforstyrrelser, eller bruk av visse medisiner. Behandling avhenger av den underliggende årsaken til svimmelhet og kan kreve en rekke medisinske tester for å oppnå en nøyaktig diagnose. Eventuelle spesifikke spørsmål eller bekymringer om denne tilstanden i en individuell situasjon bør diskuteres med en lege eller annen medisinsk faglig.

En rekke symptomer kan oppstå når en person opplever presyncope. Illamående, unsteadiness og blekhet i huden kan utvikle seg sammen med muskel svakhet og en lettfylt følelse. En person kan føle at besvimelse er overhengende og føle et behov for å legge seg ned. Oppfattede endringer i kroppstemperatur eller kraftig svette kan også utvikles.

I mange tilfeller er presyncope forårsaket av en avbrudd i riktig kommunikasjon mellom hjertet og nervesystemet. Hvis dette blir et vedvarende problem, kan en lege anbefale å utføre tester for å sikre at hjertet fungerer som det skal. Plutselige dråper i blodtrykksnivåer kan forårsake svimmelhet, og de som blir behandlet for høyt blodtrykk, kan trenge å få medisinasjonsdosene revurdert av tilsynslegen.

Pasienter som har blitt diagnostisert med angstlidelse, kan oppleve denne tilstanden like før et panikkanfall begynner. I disse tilfellene kan kroppens naturlige kamp eller flyrespons være i det minste delvis ansvarlig for de lettliggende følelsene. Reseptbelagte medisiner eller psykologisk rådgivning kan bidra til å lindre stress og angst for de med denne typen medisinsk historie.

Innre øreproblemer kan noen ganger føre til tilbakevendende episoder av presyncope. Når dette antas å være årsaken, kan en lege utføre tester for å bestemme om væskenivåene i det indre øret er normale eller hvis en øreinfeksjon er tilstede. En tilstand som kalles Meniere’s sykdom kan forårsake svimmelhet og gradvis hørselstap.

Noen medisiner opplister svimmelhet som en av de mulige bivirkningene, og kan være årsaken til noen tilfeller av presyncope. Narkotiske smerte medisiner samt de som brukes til å behandle anfallssykdommer eller depresjon er blant de vanligste medisinene som bærer denne potensielle bivirkningen. Eventuelle vedvarende eller gjentatte utbrudd av svimmelhet skal rapporteres til lege for videre medisinsk evaluering.