Hva er proporsjonal dvergisme?

Proportional dvergisme er en tilstand der en person er unormalt kort, men alle kroppsdelene er proporsjonale. Det er vanligvis forårsaket av et veksthormonmangel eller Turners syndrom. Disse medisinske forholdene utvikler seg ved fødselen eller mens et barn er svært ung og er ansvarlig for den langsomme veksten som mennesker med denne tilstanden opplever.

Folk som har proporsjonal dvergisme som følge av veksthormonmangel, vokser vanligvis i langsommere takt enn sine jevnaldrende. Dette skyldes at hypofysen ikke produserer nok av veksthormonet som et barn trenger. Tenåringer som lider av denne mangelen på veksthormon, kan oppleve sen seksuell utvikling eller ingen i det hele tatt. Hvis mangelen er fanget tidlig nok, kan hormonutskiftninger brukes til å behandle denne tilstanden.

Turners syndrom er et problem som bare angriper jenter, fordi forstyrrelsen kleber seg til X-kromosomet. Foreldre som har en liten jente med Turners syndrom, merker at barnet har bred nakke og bryst, korte hender og en liten kjeve. Jenter med proporsjonal dvergisme som kommer fra Turners syndrom, vil ikke ha en menstruasjonssyklus og vil være ufruktbar, noe som betyr at de ikke vil være i stand til å få barn naturlig.

Foreldre med barn som har proporsjonal dvergisme, kan se tegn så tidlig som fødsel eller tidlig barndom. Problemer utvikler seg noen ganger ikke før et barn har nådd puberteten. En lege vil holde styr på barnets vekst. Røntgenstråler og blodprøver kan også være nyttige for å avgjøre om et barn har proporsjonal dvergisme eller annen form for dvergisme. Eventuelle bekymringer som en forelder har, bør diskuteres med barnets lege, slik at behandlinger kan starte så snart som mulig.

Tenåringer og unge voksne med proporsjonal dvergisme kan oppleve å plage eller føle seg annerledes enn sine jevnaldrende, så foreldrene deres må kanskje berolige dem og snakke med dem om hva de opplever. De fleste med denne tilstanden har normal intelligens hvis ingen andre forstyrrelser kompliserer deres dverghet. I gjennomsnitt lever de lange, vanlige liv.

Når menn er mindre enn 1,5 meter høye og kvinner er mindre enn 4 meter høye, anses de å ha dverghet. Det er mange typer dvergisme, og mange av dem er genetisk gått fra foreldre til barn. Noen typer dvergisme er resultatet av lidelser, problemer som oppstår under fødselen eller miljøfaktorer.