Hva er prostatitt?

Prostatitt er en tilstand som kan påvirke noen, og i mange tilfeller, avhengig av type, er det behandling for tilstanden. Tilstanden forårsaker hevelse i prostata, ikke forårsaket av godartet eller prostatakreft, og skyldes ofte bakteriell infeksjon. To typer tilstand, type 1 og 2, kalles henholdsvis akutt prostatitt og kronisk bakteriell prostatitt. To andre typer, 3 og 4, kalles ikke-bakteriell prostatitt og asymptomatisk inflammatorisk prostatitt. Disse sistnevnte typer er vanskeligere å behandle, siden årsaken kan være vanskelig å identifisere.

I type 1, 2 og 3 kan menn oppleve smerter i nedre rygg og lysken, og har problemer med å urinere eller har en følelse av å trenge å hyppige urin. Siden type 1 og 2 er bakterielle i naturen, kan feber og kulderystelser bli notert, og generell achiness eller influensalignende symptomer er vanligvis tilstede. Urin kan ha små mengder blod.

Typisk har type 3 ikke feber, selv om symptomene i andre henseender kan være like i naturen. Alle tre typer kan forårsake smerte når utløsning oppstår. Type 4 har vanligvis ingen symptomer, og kan bare bli notert ved prostataundersøkelse, når prostata er forstørret, og dette er ikke godartet forstørrelse eller kreftforstørrelse av prostata.

De viktigste forskjellene mellom akutt og kronisk bakteriell prostatitt er at den akutte formen kommer veldig raskt, og feber har en tendens til å være høyere. Mennene går fra å føle seg fine til å føle seg veldig syk i løpet av en dag eller så. Den akutte formen krever nødbehandling, slik at infeksjon ikke sprer seg til andre deler av kroppen eller til blodet. Den kroniske bakterietypen har en tendens til å dukke opp sakte. Begge skjemaene reagerer på antibiotikabehandling og løser ofte etter et par uker med antibiotika. Men siden hevelse av prostata kan indikere andre forhold, gjennomgår menn ofte en prostataeksamen etter at et antibiotikakurs er ferdig for å være sikker på at prostata har redusert i størrelse. Fortsatte symptomer kan tyde på flere problemer.

Hoveddiagnostiseringsmetoden er en rektal undersøkelse for å sjekke størrelsen på prostata. Hvis bakterietypene av tilstanden mistenkes, kan leger se på urin og / eller prostatavæske for å bestemme hvilken type bakterier som er involvert. Tilstanden kan misdiagnostiseres som blære eller nyreinfeksjon, så prostataundersøkelse er nødvendig for å bedømme om prostata er forstørret. I tillegg til antibiotikabehandling, kan noen menn være mer komfortable å ta over telleren anti-inflammatoriske medisiner, som ibuprofen, eller foreskrevet smertestillende medisiner. Trouble urinating kan bli hjulpet med en rekke medisiner.

Type 3 prostatitt har ingen klar og definert behandlingsmetode. Ibuprofen og medisiner for å lette vannlating kan hjelpe, som kan unngå alkohol og koffein. Å trene mindre kan også forbedre tilstanden, siden noen menn utvikler denne tilstanden som følge av overskytende løp eller sykling. Vanligvis trenger det ingen bekymring med hensyn til å overføre noen form for denne sykdommen til andre, siden ifølge Mayo Clinic kan ingen type overføres seksuelt. Noen mennesker finner disse dataene litt utfordrende og hevder at bakterietyper kan forårsake bakteriell infeksjon i en seksuell partner.

Selv om Type 3 ikke anses som bakteriell, foreskriver enkelte leger antibiotika, og noen menn forbedrer seg mens de tar dem. Dette kan være et alternativ å vurdere. Noen vender seg til alternativ eller komplementær medisin for å behandle type 3, men det finnes ingen behandling som er universell effektiv.