Hva er prostatodyni?

Prostatodyni refererer til kronisk betennelse i prostata og nærliggende områder hos menn. Det er en vanlig tilstand som skiller seg fra andre typer prostataproblemer fordi det ikke generelt er forårsaket av bakteriell infeksjon. En person med prostatodyni er sannsynlig å oppleve betydelig lokal smerte, samt vanskeligheter med å urinere. Det er ingen direkte kur for tilstanden, men leger kan forsøke å behandle de underliggende årsakene og hjelpe pasientene med å håndtere sine symptomer med spesialiserte medisiner. Kirurgi utføres kun når andre behandlingsforanstaltninger ikke gir hjelp.

Prostata kjertelen, som produserer viktige seminalvæsker, er et vanlig sted for helseproblemer hos eldre hanner. Prostatodyni påvirker oftest menn over 50 år, selv om yngre individer også er underlagt tilstanden. Årsakene er ikke godt forstått av leger, men eksperter har oppdaget at nerveforstyrrelser, virus, strukturelle deformiteter og tidligere bakterielle infeksjoner kan føre til prostatodyni. Forskning tyder også på at langvarig fysiologisk og psykologisk stress kan spille roller i prostata betennelse.

Prostatodyni forårsaker vanligvis kroniske smerter i området mellom anus og kjønnsorganer. En person kan også ha ømhet i skrotet, over kjønnsbenet og i nedre rygg. Smerter har en tendens til å forverres ved urinering, ejakulering eller forbi avføring. En person kan finne seg å urinere svakt og oftere enn normalt. Venstre ubehandlet, denne lidelsen kan føre til erektil dysfunksjon, konstant trøtthet, og en manglende evne til å nyte hverdagslige aktiviteter.

Det er viktig for en mann som opplever tegn på prostataproblemer for å besøke legen umiddelbart. En lege kan gjennomføre en fysisk undersøkelse av kjønnsorganene og prostata og spør pasienten spørsmål om symptomene hans. Hvis prostata ser ut til å være hovent og øm, samler legen urin og blodprøver for nøye laboratorieanalyse. Prøver som inneholder unormalt høye nivåer av hvite blodlegemer og ingen spor av bakterier er pålitelige indikatorer. Ytterligere tester, som for eksempel vevsbiotikk, kan utføres for å utelukke muligheten for prostatakreft.

Når en diagnose er gjort, kan legen vurdere mange behandlingsalternativer. En pasient med milde symptomer kan rett og slett trenge å ta over-the-counter anti-inflammatoriske medisiner og avføring mykemidler for å lindre symptomene. Et mer alvorlig tilfelle kan vanligvis løses med en spesialisert medisin, kalt en alfa-adrenerge blokkering, som bidrar til å redusere betennelse og slappe av musklene rundt prostata. Hvis symptomene vedvarer, kan legen vurdere kirurgi for å fjerne del eller hele prostata. Et sunt kosthold, følelsesmessig rådgivning og hyppige medisinske kontroller kan hjelpe menn med å håndtere tilstanden deres og lære å opprettholde normal livsstil.