Hva er protein-tapende enteropati?

Protein-tapende enteropati er en komponent i en medisinsk tilstand hvor et underliggende medisinsk problem forårsaker at serumproteiner i blodet lekker ut i tarmen, der de går tapt. Pasienten utvikler lave proteinnivåer og tilhørende symptomer, som tretthet, svakhet og hevelse. Behandling av protein-tapende enteropati innebærer å bestemme hvorfor kroppen frigjør protein i tarmene og behandle denne underliggende årsaken. For å holde pasienten stabil på kort sikt, kan endringer i kostholdet gjøres.

Noen potensielle årsaker inkluderer infeksjoner i tarmen, Crohns sykdom, kausiasykdom og hindringer i lymfesirkulasjonssystemet. En rekke gastrointestinale forhold kan være knyttet til protein-tapende enteropati i varierende grad. Det kan være det primære symptomet, eller en blant en konstellasjon av symptomer opplevd av pasienten. Blodprøver vil avsløre lave nivåer av serumprotein, og pasienten kan også rapportere symptomer under et intervju.

Når en lege identifiserer lavt protein, kan testene brukes til å bestemme hvorfor, og protein-tapende enteropati kan fastslås å være årsaken. Det neste trinnet i behandlingen innebærer å finne ut hvorfor pasienten mister protein. Noen ganger er dette tydelig, da en pasient kanskje allerede er klar over et underliggende medisinsk problem. I disse tilfellene reflekterer protein tap dårlig kontroll av tilstanden og behovet for å justere behandlingsplanen. For pasienter uten kjent historie med forhold som fører til protein tap, er det behov for mer diagnostisk testing for å finne ut hva som skjer.

Behandlingsalternativene varierer, avhengig av årsaken. For pasienter med kausiasykdom, kan behandling av proteintapende enteropati være så enkelt som å justere dietten for å fjerne mat som pasienten ikke kan tolerere. For ting som infeksjoner, bør eliminere bakterier eller parasitter i tarmene løse problemet. Behandlingsalternativer for andre forhold kan omfatte medisinering og kirurgi. I noen tilfeller vil det ikke være mulig å kurere den underliggende årsaken, men det kan kontrolleres og overvåkes for å forhindre eller begrense proteinfall i fremtiden.

I tillegg til å bli observert hos mennesker, kan protein-tapende enteropati også være et problem for dyr. Det kan være vanskeligere å identifisere og behandle hos kjæledyr og andre dyr, da de ikke rapporterer sine symptomer som menneskelige pasienter gjør. Symptomer som ubehag og dårlig appetitt kan være advarselsskilt, og blodarbeid vil avsløre det unormalt lave serumproteinet, slik at en veterinær kan begynne å forfølge mer testing for å finne ut hva som er galt.