Hva er psoriasis i leveren?

Psoriasis i leveren er begrepet som brukes til å beskrive psoriasis som antas å skyldes et problem med leveren. Psoriasis er en ikke-smittsom hudtilstand med mange mulige årsaker. Leverdysfunksjon er en mulig årsak til psoriasis, selv om det er lite medisinsk bevis som støtter denne teorien. Selv om tilstanden i seg selv ikke er livstruende, er det ubehagelig og kan føre til alvorlige helsemessige forhold.

Det er mange potensielle årsaker til psoriasis, og det er ikke helt forstått nøyaktig hva som gjør sykdommen manifest. Genetikk kan spille en rolle, men bare 2 til 3 prosent av de estimerte 10 prosent av mennesker med genetiske markører utvikler faktisk psoriasis. Disse statistikkene indikerer at eksterne utløsere kan spille en rolle også. Stress, matallergi og psoriasis i leveren er alle mulige årsaker.

Leverpsoriasis antas å oppstå når leveren ikke er i stand til å tilstrekkelig rengjøre avfall fra kroppen. Leveret bryter ned hormoner, toksiner og ammoniakk, som fungerer som en slags filter for kroppen. Hvis dette filteret ikke fungerer som det skal, på grunn av sykdom eller fibrose, kan det forekomme høyere nivåer av toksiner i kroppen. Det antas at disse toksinene kan være en årsak til psoriasis.

Det er lite bevis som forbinder leverfunksjonen med hudforholdene psoriasis. De som anser det som en mulig utløser, kan anbefale å rense kroppen gjennom vitamin og naturlig matterapi. Selv om denne terapien er eksperimentell, er det liten risiko for å ta vitamintilskudd og justere dietten for å inkludere en rekke sunne matvarer. Som med enhver endring av kosthold, er det viktig å sjekke med en lege før du skifter matvaner.

Det finnes en rekke variasjoner av psoriasis, inkludert plakk, guttat, erytrodermisk, pustulær og invers psoriasis. I hver av disse variasjonene forårsaker psoriasis ubehagelige og lette hudskader. Disse lesjonene oppstår fordi hudceller i området vokser for raskt og ikke kaster raskt nok. Mens vanlige celler vanligvis sykler om en måned og faller av, kan psoriasisceller sykle på bare noen få dager og bygge opp på huden i stedet for å falle av, noe som resulterer i lesjoner.

Psoriasis er en sykdom som påvirker hele kroppen, og behandlingen av tilstanden har mange komponenter. Hudlesjoner behandles typisk med lokal og oral medisinering. En person med psoriasis er også i fare for andre alvorlige forhold, som for eksempel hjertesykdom, så er det sunt å spise vaner, og det anbefales ofte å bruke et godt treningsprogram. Hvis det er mistanke om psoriasis i leveren, kan det også gis levevennlige matvarer og økt inntak av fettløselige vitaminer. Det er ingen kur mot psoriasis, men behandling kan redusere symptomene drastisk.