Hva er pyuria?

Pyuria oversettes som pus i urinen, noe som virkelig betyr at det er en høyere enn forventet konsentrasjon av hvite blodlegemer i en persons urin. Det er mange grunner til at denne tilstanden kan oppstå. Den underliggende diagnosen kan bety at symptomer på dette høye antall hvite blodlegemer i urinen kan være svært forskjellige.

For å diagnostisere høyt hvite blodtall, er den vanligste testen en urinalyse. Folk gir en urinprøve, vanligvis bare ved å urinere i en steril kopp eller annen samlingsapparat, og laboratorier vurderer det på mange måter. Skulle de finne hvite blodlegemer til å være svært høye, noe som ofte gjør urinen til å være overskyet eller melkeaktig, vil laboratoriet da informere legen som hadde bestilt testen. Basert på andre funn, og kanskje andre tester som utføres samtidig, ser legene etter potensielle årsaker til tilstanden.

En av de vanligste årsakene til pyuria er urinveisinfeksjon (UTI), som kan plage blæren, nyrene eller andre deler av urinveiene. En høy tilstedeværelse av hvite blodlegemer kan si at kroppen bruker sin naturlige beskyttelse for å bekjempe infeksjonen. Hovedbehandlingen for et UTI er antibiotika, som kan hjelpe til i kampen for å ødelegge bakterier.

Det finnes andre bakterielle infeksjoner som kan indikere av pyuria. Personer med visse seksuelt overførbare sykdommer som gonoré eller klamydia kan noen ganger få infeksjoner i urinveiene som et resultat. Andre sykdommer som tuberkulose kan føre til at bakteriene sprer seg i nyrene eller blæren, og kan resultere i høyt antall hvite blodlegemer i urinen.

Noen ganger øker stein i blæren, ureteren eller nyren hvite blodtall. Alternativt skaper utvidelse av organer eller strukturer i bekkenområdet en hvite cellekjedereaksjon som kan observeres i urinen. Selv noen parasittiske infeksjoner, som trichomoniasis, kan føre til at urinen blir påvirket og tilstanden kan bli funnet hos en pasient med lungebetennelse.

Gitt de mange årsakene til tilstanden, kan leger ikke fullt ut stole på denne testen for fullstendig diagnostikk. Selv om det er en indikasjon på at noe er galt, identifiserer det ikke årsaken. Noen ganger kan andre fysiske funn ved undersøkelse lede leger direkte til en nøyaktig diagnose, men i andre tilfeller må leger utføre andre tester eller undersøkelser for å avgjøre hva funnet av pyuria egentlig betyr. Det er klare tilfeller der funnene bare foreslår et UTI, som kan behandles med antibiotika, men andre pasienter kan trenge ytterligere testing for å få en mer nøyaktig diagnose av den underliggende årsaken.

Det store spekteret av mulige årsaker tyder på at det kan være vanskelig for folk å vite om de er syke. Noen tegn på mulig pyuria er melaktig eller uklar urin og indikasjoner på infeksjon, som feber. Dessverre er mennesker med enkle sykdommer som bakterielle urinveisinfeksjoner ofte asymptomatiske, og kan ikke merke noen forskjell i urinutseende.