Hva er retinylacetat?

Retinyl acetat er en av de viktigste formene av vitamin A som brukes i kosttilskudd. Vitamin A er ikke ett vitamin, men egentlig en gruppe av fettløselige vitaminer, hvorav retinol er den mer brukbare form. Det syntetiske alternativet for retinylacetat er retinylpalmitat eller retinolpalmitat som det ofte skrives. Vitamin A, ellers referert til som retinol, er avgjørende for normal hudutvikling og dets aktive tilstedeværelse i kosmetikk sies å endre hudens sammensetning. Denne aktive komponenten er vanligvis i form av retinolpalmitat.

Vitamin A er kritisk i mange av kroppens prosesser som syns-, vekst-, bein- og hjerneutvikling, reproduksjon og immunsystemfunksjon. Retinyl acetat og de andre retinoider er populære som antiaging kjemikalier fordi vitamin A absorberes lett gjennom huden. Dette synes å resultere i en økning i kollagen som da fører til yngre hud. De forskjellige typer retinoider inkluderer retinyl acetat, palmitat, retinsyre og retinaldehyd.

De svakere former er retinylacetat og palmitat, og mens de vanligvis anbefales for de som har sensitiv hud, anses deres anti-aldringsvirkning ikke å være like god som retinol og retinaldehyd. Retinsyre, mer kjent som retin A, er billig og effektiv, men vanligvis bare tilgjengelig ved resept. Det brukes også ofte som en aknebehandling.

En overdreven dose av vitamin A kan være skadelig, og symptomer inkluderer tretthet, nedsatt appetitt, oppkast, hodepine og håravfall. En mangel derimot kan føre til blindhet hos barn og økt sårbarhet for komplikasjoner fra vanlige barndomsinfeksjoner. Det er dyr og grønnsaker kilder til vitaminet med den tidligere kategorien, inkludert egg, kjøtt og meieriprodukter og sistnevnte fra grønnsaker som gulrøtter, aprikoser, brokkoli og de fleste mørkegrønne, grønne grønnsaker. Vitamin A er et fettløselige vitamin som betyr at det lagres i kroppens vev. I motsetning til vannløselige vitaminer, kan disse lett akkumuleres til giftige nivåer.

Den vanligste formen for vitamin A som brukes i vitamintilskudd er acetat, mens palmitat ofte finnes i befæstede matvarer, da det er en mye mer stabil form. Begge er viktige kommersielle former og er ofte tilsatt som matforbedringsmidler og fargestoffer. Ettersom vitamin A er følsom overfor varme og lys, må det tas hensyn til retinylacetatlagring, i og med at mange hudeksperter anbefaler at kremer som inneholder det, bare brukes om natten.