Hva er rhinitt?

Rhinitt er en tilstand hvor slimhinner som strekker det myke vevet på innsiden av nesen, blir hovne. Det kan produsere en rekke øvre respiratoriske symptomer. Selv om tilstanden vanligvis brytes ut i en av to generelle kategorier, kan det være mange mulige årsaker. Behandlinger omfatter generelt livsstilsendringer og / eller medisiner.

Når en person har rhinitt, svulmer blodkarene inn i nesekaviteten i bløtvevet, noe som fører til at slimhinnene produserer mer slim. Denne hevelsen og overflødig slim kan føre til symptomer som nysing, prippen eller rennende nese, og hoster opp slim som går ned i baksiden av halsen. Avhengig av den underliggende årsaken, kan en person også ha en kløende nese, så vel som øyne som er kløende og vassen. Over tid kan overflødig slim gi et avlsmiljø for bakterier i og rundt nesehulen, som potensielt fører til bihuleinfeksjoner.

Vanligvis er tilstanden fordelt på to generelle kategorier: allergisk og ikke-allergisk. Allergisk rhinitt blir vanligvis forårsaket av eksponering for et stoff som en person er allergisk overfor, for eksempel støv, mugg eller pollen. Dette er typen som kan inkludere symptomer som kløe i øynene og nesene, som er vanlige virkninger av immunsystemets reaksjon på allergeneksponering.

Ikke-allergisk rhinitt kan ha en rekke forskjellige årsaker. Disse kan omfatte for eksempel hormonelle forandringer, stress, forkjølelse og irriterende stoffer i luften, for eksempel røyk eller kjemikalier. Denne tilstanden av tilstanden kan også skje som følge av bruk av visse medisiner, for eksempel høyt blodtrykksmedikamenter som kan påvirke blodårene i nesen.

Behandlinger inkluderer ofte livsstilsendringer og medisiner. Noen endringer kan bidra til å behandle både allergiske og ikke-allergiske former. For eksempel, for både allergisk rhinitt og det som er forårsaket av eksponering for irriterende stoffer, kan det være lurt å unngå de støtende stoffene. Vaske nesepassene regelmessig med en saltoppløsning kan også bidra til å fjerne overflødig slim, uansett årsak. Visse medisiner, for eksempel decongestants, nasal spray antihistaminer og nasal spray steroider kan også hjelpe med ulike former for tilstanden.

Noen ganger er imidlertid behandlinger rettet mot den underliggende årsaken, anbefalt. For eksempel kan allergisk rhinitt bli behandlet med orale antihistaminer eller allergisk skudd, som begge kan bidra til å modulere immunsystemets respons på allergene utløsere. Eller, hvis problemet er en bivirkning ved å ta visse medisiner, kan behandling innebære at dosen justeres eller medisinering avsluttes.