Hva er roseola infantum?

Roseola infantum, som ofte bare er kjent med navnene roseola eller sjette sykdom, er en virusinfeksjon som mest påvirker barn under to år. Som følge av kontakt med et par herpes virusstammer, har tilstanden et relativt forutsigbart kurs, og de fleste barn vil komme seg fra det med svært lite inngrep, bortsett fra noen hjemmepleier for å gi komfort. Sykdommen kan være problematisk for en liten gruppe barn som utvikler febrile anfall fra svært høye feber, og det kan også være farlig for personer med svekket immunforsvar å ha kontakt med noen som har tilstanden.

Det er to svært grunnleggende stadier av roseola infantum, som består av de viktigste symptomene. Når et barn, eller mer sjelden en voksen, kommer i kontakt med sykdommen, kan inkubasjonsperioden vare i en uke eller mer. Det første symptomet som vises er ofte en høy feber som kan være over 103 grader F (39,44 grader C). Noen ganger er det variasjon i det første symptomet, og folk vil utvikle kaldt-lignende tegn som kan inkludere mild hoste eller tett nese. Oftere er plutselig feber det første tegn.

Feberstadiet kan vare i opptil en uke eller slutte om noen dager. I klassiske tilfeller av roseola infantum er neste og vanligvis siste symptom utvikling av flat rosa eller rødt utslett. Dette kan starte på stammen og spre seg utover, muligens å nå lemmer, men ikke alltid. Det kan ta noen dager for utslett å løse seg selv, men det er ikke tenkt å være spesielt ubehagelig eller skape kløe. Utslippet kan sikkert virke ganske levende, men det har en tendens til å se verre ut enn det føles, og krever vanligvis ikke hudbehandling.

Noen få andre mindre symptomer kan være forbundet med roseola infantum inkludert mageforstyrrelser. Noen barn er slitne eller sårbare, og noen kan virke å ha irritert øyelokk. Barn kan være uinteressert i å spise veldig mye i alle stadier av sykdommen.

Som nevnt er det største problemet for noen mennesker som inngår roseola infantum, høy feber som resulterer i feberkramper. Det anbefales derfor at feberbehandling er en del av å takle denne sykdommen, selv om det vanligvis ikke diagnostiseres før utslett ser ut og feber er borte. Likevel behandles en feber så høy som 103 grader vanligvis med feberreduksjonsmidler som acetaminophen eller ibuprofen. For barn er aspirin ikke hensiktsmessig, og det er en etablert sammenheng mellom roseola og Reye syndrom.

Selv om små barn er mest sannsynlig å inngå med Roseola infantum, kan tilstanden potensielt påvirke noen og er utvilsomt smittsom. Spesielt til feber har ryddet, bør barn med denne sykdommen ha minimal kontakt med andre, og bør spesielt unngå kontakt med alle med nedsatt immunforsvar. På grunn av høy feber anbefales det ofte en tur til legen, og foreldrene skal definitivt få medisinsk hjelp uten forsinkelse hvis et barn har et anfall under høy feber. Dette trenger nødhjelp som en forelder ikke kan gi.

De fleste barn vil ikke ha denne komplikasjonen, og foreldrene kan følge retningslinjer for beste hjemmepleje. I tillegg til å redusere feber anbefales resten og mye væske. Sykdommen kan løpe i løpet av omtrent fire eller fem dager til omtrent to uker. Mange mennesker er så immun mot eksponering i fremtiden.