Hva er rotplanlegging?

Tannleger anbefaler at folk flest har tennene rengjort to ganger årlig. Dette innebærer å fjerne plakkoppbygging, vanligvis med små metallverktøy, på tannens overflate. Likevel, hvis du begynner å vise tegn på tyggesygdom, tenner rengjøring ikke alltid tilstrekkelig å løse problemet. Spesielt når tannkjøttet ikke ser ut til å være rosa og sunt, og når de har begynt å falle, vil tannleger og tannhygienister anbefale en prosedyre som kalles rotplanlegging sammen med skalering for å bidra til å reversere skadene som tannkjøttsykdom kan forårsake.

Mens gjennomsnittsrengjøringen bidrar til å fjerne plakk og buildup rundt tennene og rett under toppen av tannkjøttet, går rotplanering og skalering mye dypere, rett til tennene. Siden tannlegen arbeider på røttene, brukes anestesi, og det kan ta flere besøk på fly og skala alle tenner og deres røtter. Denne prosedyren kan også brukes til forberedelse av tannreparasjon av en eller flere tenner.

Målet er å fjerne alle bakterier, buildup, og noe som kan forårsake at tannkjøttet kommer ned og det vil til slutt bidra til mer alvorlig tannkjøttsykdom. Tannrøttene blir sett på som smittet. Dette betyr at tannleger også kan legge antibiotika på røttene for å fjerne bakterier.

Det finnes flere verktøy som kan brukes til rotplanlegging og skalering. Skalering innebærer bruk av metallskraper for å fjerne herdet plakett. Enhver vanlig rengjøring krever vanligvis litt skalering av tennene. Tannleger kan også bruke soniske eller ultralyd rengjøringsmidler på røttene og på overflaten av tennene. Disse antas å ha potensielt mindre risiko for infeksjon enn metallskalere. De fleste tannleger bruker en kombinasjon av begge teknikker, og adresserer virkelig herdede biter av plakett med en scaler.

De viktigste målene er å eliminere plakk, eliminere infeksjon og gi tannkjøttet en jevn overflate fra røttene opp som kan bidra til å gjenvinne sunt tannkjøtt. Graden som dette er effektiv avhenger av hvordan avansert tyggesykdom er. Noen pasienter klager over at en hovedproblem i prosedyren gir det. Selv med tannforsikring kan bare en liten mengde rotplanlegging dekkes, og kostnadene kan gjøre prosedyren uoverkommelig for noen mennesker, spesielt hvis arbeidet som trengs for å oppnå rotplanlegging er viktig, og prosedyren må gjøres i flere kontorbesøk.

Å bli diagnostisert med periodontal eller tannkjøttsykdom betyr fortsatt vedlikehold av tennene og tannkjøttet som er mye mer signifikant enn standardrengjøringer. Vanligvis må personer med denne tilstanden ha vedlikeholdsbehandlinger hver tredje måned for å forhindre gjenvekst av bakterier. Dessverre, når tannkjøtt sykdom setter inn, er innsatsen ikke å kurere den, som for øyeblikket ikke er mulig, men i stedet for å kontrollere den. Å holde tannkjøttsykdom under kontroll kan hjelpe deg med å opprettholde tannkjøtt og tenner uten at tilstanden skaper mer tannkjøtt eller tannskader.