Hva er rubella?

Rubella er en smittsom, men mild virussykdom kjennetegnet ved et utbruddsslipp som begynner på ansiktet og sprer seg langs resten av kroppen. I de fleste tilfeller er sykdommen relativt ufarlig, med alle symptomene forsvunnet etter en uke eller så, forlater pasienten livslang immunitet. Imidlertid kan sykdommen hos gravide kvinner forårsake alvorlige fødselsskader eller abort, dersom de trekkes i første trimester.

Sykdommen skyldes spredning av utslipp fra nese og hals av en smittet pasient. Denne utslippet bærer en masse rubivirus, det virale middel som er ansvarlig for infeksjon. Symptomene kan ikke dukke opp i opptil en måned, da viruset raser i kroppen. Utslett er vanligvis det første tegn, og pasienten kan også oppleve feber og noen leddsmerter. Innen tre dager er utslettet borte, noe som fører til at noen mennesker refererer til sykdommen som “de tre dagers mæslene”. I enkelte tilfeller opplever pasientene dvelende ledsmerter som følge av røde hundeinfeksjoner.

Ordet “rubella” er hentet fra det latinske ordet for “rødt”, en referanse til den karakteristiske utslett som følger med infeksjonen. Det kan også kalles tyske meslinger, og det har tradisjonelt vært knyttet til barndommen, siden de fleste pasienter kjøpte infeksjonen som ungdommer, slik at de kunne motstå det som voksne. Voksne uten immunitet vil selvsagt oppleve fullblåste symptomer på rubella hvis de ble utsatt for det, men disse symptomene vil vanligvis ikke være farlige.

Heldigvis ble en vaksine for røde hunder utviklet i 1969, og barn blir rutinemessig vaksinert for det i de fleste første verdener. Kvinner som vurderer graviditet vil kanskje vurdere å spørre sine leger om å ta en titer for å sikre at de har en sunn populasjon av antistoffer mot sykdommen. Siden tilstanden er svært smittsom, kan reisende være i fare når de besøker nasjoner med mindre strenge vaksinasjonspolitikker, og boosters kan anbefales i dette tilfellet.

I sjeldne tilfeller at noen kontrakterer rubella, er sykdommen vanligvis lov til å kjøre sin kurs. Medisinske fagfolk kan be patienten om å bli hjemme, så han eller hun utsettes ikke for andre, spesielt gravide, til sykdommen. I noen tilfeller kan aspirin gis for å bekjempe ledsmerter, ellers blir det ikke gitt andre behandlinger enn en anbefaling for å holde seg godt hydrert og varm. Hvis feber forbundet med tilstanden blir alvorlig, kan det hende at det må tas mer alvorlige tiltak for å holde pasienten frisk.