Hva er sammenhengen mellom narcissisme og sex?

Narkissisme og sex antas å være sammenknyttede, fordi folk som lider av narcissisme, ofte ser på kjønn som en stand-in for ekte følelsesmessig intimitet i et forhold. Noen narkissister ser på sex som et middel til å skaffe seg makt eller kontroll over en seksuell partner, eller som et middel til å få validering og beundring for seg selv, og dermed den oppfattede sammenhengen mellom narcissisme og sexmisbruk. Narcissister er ofte veldig opptatt av opptredener, inkludert å opprettholde utseendet på et sunt forhold, slik at de kan se samleie som en oppgave som er nødvendig for å opprettholde et forhold, snarere enn en handling av kjærlighet og intimitet.

Eksperter mener at mange narkissister ikke liker sex så mye som mennesker uten denne personlighetsforstyrrelsen, selv om noen narkissister kan se sex som en aktivitet som er utformet utelukkende for egen glede og glede, uten å tenke på behovene til deres partnere. Narkissisme og sex, spesielt når det gjelder seksuell helse i forholdet, virker ofte ikke godt, da narcissisten kan bruke sex som bare et annet manipulativt verktøy for å tvinge sin partner til å møte hans behov, ved forsømmelse av partnerens behov.

Noen eksperter mener at narcissisme og sexmisbruk går hånd i hånd, siden narcissisten kan kreve maktfølelsen over andre som han tjener gjennom hyppige seksuelle erobringer. De fleste psykologer tror at narcissister ikke er i stand til sann kjærlighet og følelsesmessig intimitet. For narcissisten kan sex virke mer som en ensom aktivitet. Narkissisme og sex i et forhold kan føre til økt følelse av isolasjon og forsømmelse for den ikke-narcissistiske partneren, siden narcissistpartneren kan føle seg mer skilt fra forholdet til hver sexhandling. Hvis begge parter lider av narcissisme, kan sex bli et forsøk på å smelte sammen til en enhet med identiske behov og ønsker, siden narcissisten ikke klarer å gjenkjenne realiteten til separate, individuelle sett med behov og ønsker som er unike for begge mennesker i forholdet.

Årsakene til narcissisme antas å være forankret i tidlig barndom. De fleste eksperter tror at folk utvikler narcissisme når de ikke etablerer passende nært, kjærlig, sunn og respektfull bånd med foreldrene eller andre omsorgspersoner i barndommen. Manglende evne til å knytte sammen med omsorgspersoner tidlig i livet kan føre til at narcissister falter i personlig utvikling, slik at de ikke klarer å utvikle ekte følelser av selvtillit. Som et resultat søker de ofte forhold til andre som kan oppfattes som ønskelige av samfunnet som helhet, som et middel til å bevise seg selv. De forventer generelt at disse menneskene skal berolige deres indre smerte og uro ved å dempe dem med feilfri og konstant hengivenhet, og ved å møte alle deres behov ved utelukkelse av partnerens egne.