Hva er seborrheisk dermatitt?

Seborrheic dermatitt er en hudtilstand hvor huden blir rød og betent før du utvikler skumle flager av hvit, grå eller gul hud. Denne tilstanden er mest vanlig på områder av kroppen der svettekjertlene er riklige, som hodebunn og lyske, og det kan også dukke opp i hudens folder, i områder som nakke og armhuler. Denne tilstanden er ikke skadelig, men det kan være stygge, og mange velger å søke behandling for det av denne grunn.

Årsaken til seborisk dermatitt er ikke forstått. Det har vært knyttet til noen tilstander som Parkinsons sykdom, og også med fet eller skitten hud. Tilstanden er ekstremt vanlig, spesielt i de milde former som kalles flass i voksne og vuggehatt hos babyer. Et av problemene med denne typen dermatitt er at det ser ut som mange andre hudforhold, noe som gjør diagnosen viktig for å sikre at tilstanden blir adressert på riktig måte.

Når en pasient presenterer en tilstand som ser ut som seborrheisk dermatitt, kan legen bestemme seg for å ta en skrap for å undersøke den under mikroskopet. Dette kan avsløre ledetråder til andre hudforhold som kan forårsake utbruddet. Hvis prøvene ikke gir tilleggsinformasjon, kan legen fortsette behandlingen av tilstanden og anbefale et oppfølgingsbesøk for å bekrefte at diagnosen var riktig.

Noen tilfeller av seborrheisk dermatitt har vært knyttet til kolonier av gjær eller bakterier. I disse pasientene kan antibiotika og antifungale midler brukes til å drepe organismene. Andre pasienter kan gis steroider for å hjelpe dem med å takle betennelsen. Å holde huden ren og tørr med mild såpe og mild toweling etter rengjøring er også viktig for å holde dermatitt under kontroll.

Utbrudd ser ut til å bli verre om vinteren, og tilstanden kan også manifestere som respons på fysisk eller følelsesmessig stress. Personer som er tilbøyelige til å utvikle denne tilstanden, må generelt utøve strenge hygieneanbefalinger for å holde hudens tilstand fra å flare opp. Disse anbefalingene inkluderer å holde huden ren og tørr, og de kan suppleres med kosttilskudd for å kutte ned på naturlige oljer i huden.

I tillegg til å være stygge, kan seborrheisk dermatitt også være svært kløende. Pasienter kan utsette seg for risikoen for infeksjon ved å repetere og skape sår som kan brukes som tilgangspunkter til kroppen av bakterier og andre organismer. Slapping, i stedet for å skrape, kan adressere veldig irriterende kløe, og det kan også foreskrives narkotika for å lindre kløen.